Podeli vest

Vlasnik Fejsbuka i Instagrama, kompanija Meta, saopštila je da će formirati tim za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u oblasti veštačke inteligencije (AI) na društvenim mrežama kada je reč o predstojećim izborima za Evropski parlament od 6. do 9. juna.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Facebook meta
Foto:Shutterstock

Meta je zabrinuta zbog toga što je generativna AI tehnologija u stanju da lažira video-zapise, slike i audio-snimke, pa može da se koristi za prevaru glasača, preneo je Bi-Bi-Si.

Ovo saopštenje usledilo je nakon što je istog dana britanski ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli rekao Tajmsu da će “neki ljudi koristiti lažne podatke generisane veštačkom inteligencijom kako bi pokušali da utiču na izbore”.

Najava dolazi dve nedelje nakon što je Meta potpisala sporazum sa drugim velikim tehnološkim kompanijama koje su se obavezale na borbu protiv takvog sadržaja.

Rival Mete, kada je reč o društvenim mrežama, TikTok, saopštio je u februaru da će pokrenuti takozvane izborne centre u okviru svoje aplikacije na jezicima svake od 27 članica EU, u kojima će biti smeštene merodavne informacije.

I šef Mete za poslove u Evropskoj uniji Marko Pancini rekao je da će ta kompanija pokrenuti “Centar za izbore specifičan za EU”, koji će “identifikovati potencijalne pretnje”.

“Od 2016. godine uložili smo više od 20 milijardi dolara u bezbednost i sigurnost i učetvorostručili veličinu našeg globalnog tima, koji radi u ovoj oblasti, na oko 40.000 ljudi”, rekao je on.

Dodao je dao to uključuje 15.000 recenzenata sadržaja, koji pregledaju sadržaj na Fejsbuku, Instagramu i drugim platformama, na više od 70 jezika, računajući i sva 24 zvanična jezika EU.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: