Podeli vest

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je danas za Tanjug da će predstojećeg leta vreme biti slično vremenu kakvo imamo ovih dana i kakvo će biti do kraja juna, što znači nekoliko dana suvo, a zatim pojava pljuskova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Beograd Fontana Vreme
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

“Maj i jun mesec su najkišovitiji meseci u našem podneblju, ove godine smo imali kišovito vreme već u aprilu, zemljište je zasićeno vodom, a posebno su bili obilni pljuskovi krajem maja i u junu, do sad, tako da je lokalno zbog velike količine padavina neminovno moralo da dođe do bujičnih poplava. To je uobičajeno za ovaj deo godine, čak i u julu i avgustu se to događa” navodi on.

Ističe da su kiša i pljuskovi ove godine češći, što izaziva i bujične poplave. Dodao je da je prošle i pretprošle godine u maju i junu bio duži sušni period sa ređom pojavom takvih pljuskova i bujičnih poplava, ali je 2020. godine bila slična situacija kao i ove godine, kada je takođe bilo, zbog velike količine padavina u kratkom vremenskom periodu, pojave bujičnih poplava.

Do petka 23. juna, Todorović kaže da se očekuje toplo i sunčano vreme, možda u sredu pojava pljuskova kratkog intenziteta u planinskim predelima, i maksimalne temprature od 29 do 33 stepena, a od 24. juna pa do kraja meseca, očekuje se svežije vreme sa maksimalnim temperaturama između 24 i 27 stepeni, uz lokalnu pojavu pljuskova i grmljavina, ređu nego do sada.

“Samo leto bi po srednjoj temperaturi bilo malo toplije od višedecenijskog proseka, ali manje toplo nego prethodna dva leta” napomenuo je Todorović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: