Podeli vest

Micotakis je u tefonskom razgovoru s bugarskim kolegom Petkovim rekao Grčka pružiti pomoć Bugarskoj nakon što je Rusija prekinula isporuke gasa toj zemlji

Autor : Bilten.rs , Izvor :

MICOTAKIS
Foto: Shutterstock

„Premijer je rekao da će Grčka pomoci Bugarskoj da se izbori sa novonastalom situacijom izazvanom ruskim odlukama u energetici“, navodi se u saopštenju Micotakisovog kabineta, bez iznošenja podrobnijih detalja, prenosi Rojters.

Ruski Gasprom je saopštio danas da je u potpunosti obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer su odbile da u rubljama plate gas isproručen u aprilu.

Rojters navodi da je jedan grčki izvor upućen u ovu problematiku, čiji identitet britanska agencija ne otkriva, rekao da bi Atina mogla da pomogne Sofiji reverzibilnim isporukama gasa ka Bugarskoj putem kraka gasovoda Turski tok kojim se ruski gas transportuje u Grčku preko Crnog mora, Turske i Bugarske.

Bugarski premijer Kiril Petkov je izvestio da je Micotakis rekao da bi dugo odlagana gasna veza između dve susedne zemlje,interkonektor Grčka-Bugarska (IGB), trebalo da bude gotova do juna.

“Micotakis je takođe potvrdio spremnost za zajedničke akcije u cilju diverzifikacije kroz snabdevanje tečnim prirodnim gasom“, dodao je Petkov, prenosi Rojters.

Grčki premijer je za danas sazvao hitan sastanak sa predstavnicima domaćeg energetskog sektora kako bi razgovarali o uticaju Gaspromove odluke na snabdevanje Grčke gasom, saopštila je njegova kancelarija.

Grčka se oslanja na snabdevanje ruskim gasom za više od 30 odsto svojih godišnjih potreba za energijom, a njeno naredno plaćenje Gaspromu dospeva u maju po ugovoru koji ističe 2026.

Atina još nije zauzela jasan stav o tome kako će izvršiti plaćanje, ali je navela da će možda moći u nekom periodu da izbegne probleme sa snabdevanjem gasom, čak i ako Rusija prekine dotok gasa.

U okviru svog plana za vanredne situacije, Grčka je navela da bi mogla da dobija dodatne količine tečnog i prirodnog gasa iz Azerbejdžana, i da bi četiri elektrane na gas mogla da prebaci na dizel gorivo.

Takođe je navila da će povećati eksploataciju uglja u naredne dve godine kao privremenu meru, dodaje britanska agencija.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: