Podeli vest

Glasanje na izborima za narodne poslanike biće ponovljeno sutra na jednom biračkom mestu u Bujanovcu, nakon toga će biti poznati konačni rezultati izbora

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BIRAČKA MESTA IZBORI GLASANJE
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Glasanje se sutra ponavlja na glasačkom mestu broj šest, u Osnovnoj školi “Muharem Kadriu” u Velikom Trnovcu, nakon presude Upravnog suda koji je poništio raniju odluku RIK-a i dao za pravo žalbi Koalicije Albanaca doline.

Na tom biračkom mestu pravo glasa ima 1.089 građana, ali njihovo izjašnjavanje ne može da promeni rezultate izbora za novi saziv parlamenta.

Prema tim rezultatima, za sada, još uvek, preliminarnim, koji se nalaze i na sajtu Republičke izborne komisije, sa 99,99 odsto obrađenih biračkih mesta, na kojima je glasalo 3,8 miliona birača, najveći procenat glasova dobila je lista okupljena oko SNS, “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, – 42,97 odsto, što će joj u novom sazivu u parlamenta obezbediti 120 poslaničkih mandata.

Lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” osvojila je 11,44 odsto glasova, pa će u skupštinske klupe sesti 32 poslanika sa te liste, koju su činile SPS, Jedinstvena Srbija i Zeleni Srbije.

Lista “Ujedinjeni za pobedu Srbije” osvojila je 13,68 odsto glasova, pa će imati 38 poslanika u parlamentu, koji će doći iz stranaka koje su tu listu i sačinjavale – Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije “Sloga”, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka.

Poslanike će u novom sazivu imati i koalicija Nada, koju čine Demokratska stranka Srbije i POKS koji predvodi Vojislav Mihailović, kojima na osnovu 5,37 odsto osvojenih glasova, pripada 15 mandata.

Lista “Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Chuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović” biće predstavljena sa 13 poslanika, jer je osvojila 4,7 odsto glasova.

Koaliciji Dveri-POKS glasove je dalo 3,8 odsto birača, pa će u poslaničke redove sesti 10 poslanika sa njihove liste.

“Boje” jedine stranke koja je samostalno ušla u parlament, Zavetnika, braniće 10 poslanika, zahvaljujući 3,71 osvojenom procentu glasova birača, a to je, inače, prvi put da će predstavnici ove partije sesti u Skupštinu Srbije.

Kad je reč o manjinskim partijama i koalicijama, Savez vojvođanskih Mađara imaće pet poslanika, lista “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja” tri, a SDA Sandžaka dva poslanika.

Dva poslanika imaće i lista Zajedno za Vojvodinu, pa će u skupštinske klupe prvi put sesti i predstavnik hrvatske nacionalne manjine Tomislav Žigmanov.

Inače, za formiranje samostalnog poslaničkog kluba u parlamentu, potrebno je pet poslanika.

Republička izborna komisija ima rok od 96 sati od zatvaranja birališta da proglasi konačne rezultate izbora, ali taj rok može da se produži ukoliko se čeka odluka Komisije o prigovorima ili Upravnog suda po žalbama.

Po proglašenju konačnih rezultata izbora, počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje parlamenta, da bi, posle potvrđivanja mandata novim poslanicima i izbora predsednika Skupštine, počeo rok od 90 dana za izbor nove vlade.

Mandatara za sastav nove vlade predlaže predsednik Republike, nakon što obavi konsultacije sa predstavnicima svih lista koje su ušle u parlament.

Izbori za narodne poslanike, kao i predsednički i lokalni izbori u pojedinim lokalnim samoupravama, održani su 3. aprila, a u međuvremenu su izbori za parlament i predsednika ponovljeni na nekoliko biračkih mesta, 16. aprila.

Kada je reč o izborima za predsednika Srbije, iako se još uvek čeka proglašenje konačnih rezultata, zna se da će dosadašnji predsednik Aleksandar Vučić voditi Srbiju u narednih pet godina.

On je ubedljivo trijumfovao u prvom krugu predsedničkih izbora 3. aprila sa osvojenih 58,59 odsto glasova građana.

Daleko iza sebe ostavio je ostale pretendente da poziciju na Andrićevom vencu – Zdravka Ponoša, koji je osvojio 18,39 odsto, Miloša Jovanovića koji je zabeležio 5,95 odsto glasova, te Boška Obradovića za kojeg je glasalo 4,35 odsto glasača.

Glas Milici Ðurđević Stamenkovski dalo je 4,23 odsto glasača, Biljani Stojković 3,22 odsto, Branki Stamenković 2,03 odsto, dok je manje od jednog procenta, 0,87 odsto osvojio Miša Vacić.

Takođe, 3. aprila održani su izbori i u glavnom gradu, gde su na pojedinim mestima ponovljeni 16, pa 21. aprila, te se očekuju i ti konačni rezultati.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: