Podeli vest

Ponovo izabrani Kirijakos Micotakis obećao je danas da će nova vlada ”ispraviti greške iz prošlosti”, i u naredne četiri godine smanjiti poreze, povećati plaze i penzije, i otplatiti dugove uzete za rešavanje bankrotstva ranije nego što se očekivalo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

micotakis
Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Kako navodi Rojters, on je, obraćajući se pred parlamentom, istakao da će ove godine grčki penzioneri dobiti jednokratni bonus, da će se proširiti mere zaštite domaćinstava od krize troškova života i povećati prag smanjenje poreza za 1.000 evra za domaćinsta sa decom od sledeće godine.

Premijer je takođe rekao da će mesečna minimalna zarada biti podignuta na 950 evra sa sadašnjih 780 evra, dok će doprinosi za socijalno osiguranje biti smanjeni za jedan procentni poen.

Takođe se, kako se navodi, obavezao da će pomoći Grčkoj da postigne snažan rast, povrati kreditni rejting investicionog ranga ove godine nakon 13 godina i otplati bilateralne zajmove ranije nego što se očekivalo iz prvog sporazuma o spasavanju sa evrozonom. Porez na poslovanje samozaposlenih bi se postepeno smanjivao, prenosi agencija.

Micotakis je naveo da Grčka, koja je i dalje najzaduženija država u zoni evra, može ostvariti primarni suficit od oko 2 odsto godišnje, uprkos merama olakšice.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: