Podeli vest

Zorana Mihajlović izjavila je danas u Sofiji da će se završetkom tog gasovoda dobiti mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas u Sofiji da je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom prioritet za Srbiju, jer će završetkom tog gasovoda dobiti mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana.

Ona je, zajedno sa bugarskim ministrom Aleksandrom Nikolovim, u Sofiji prisustvovala potpisivanju ugovora između „Bulgartransgasa“ i „DŽD internacional gasa“ za projektovanje, isporuku potrebnog materijala i opreme, izgradnju i puštanje u rad interkonekcije na bugarskoj teritoriji.

„Izgradnja interkonekcije sa Bugarskom je za nas najvažniji projekat. Radovi na našoj strani počeli su u januaru, danas je potpisan ugovor za radove na bugarskoj strani, čime će biti ubrzan proces izgradnje interkonekcije i sigurno je da će sve biti završeno do septembra naredne godine. Tada ćemo dobiti mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana“, rekla je Mijalović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je u Sofiji učestvovala na sastanku ministara energetike „Jugoistočna energetska tranzicija – regionalna saradnja za energetsku bezbednost, diverzifikaciju i tranziciju“, zajedno sa ministrima energetike Bugarske, Rumunije, Grčke, Severne Makedonije, Ukrajine, Azerbejdžana i Turske, kao i sa predstavnicima EK i Energetske zajednice.

„Razgovarala sam sa zamenikom turskog ministra energetike o slobodnim kapacitetima za nas u Turskom toku, kao i sa azerbejdžanskim ministrom i o snabdevanju gasom iz ove zemlje, ali i o razvoju novih tehnologija, pre svega kada je reč o vodoniku.

Na sastanku smo razgovarali o punjenju skladišta pre početka zimske sezone i ubrzanju dekarbonizacije energetskog sektora, kao i o potrebi za zajedničkim reagovanjem u slučaju dodatnih poremećaja, saradnji i solidarnosti“, rekla je ona.

Cilj Srbije je da obezbedi više snabdevača gasom

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će formiranje Regionalne radne grupe doprineti smanjenju zavisnosti od jednog dobavljača i uticati na povećanje energetske bezbednosti regiona, kao i da je cilj Srbije da obezbedi više snabdevača gasom jer je to jedini način da budemo energetski bezbedni.

“Danas smo imali prvu radnu grupu u kojoj su sve države partneri koje žele da smanje zavisnost od jednog dobavljača, u našem slučaju je to zavisnost od Ruske Federacije. Da smo ranije radili na diverzifikaciji ne samo ruta, već i dobavljača, bilo bi jednostavnije, ali se cela Evropa opustila”, navodi Mihajlović.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: