Podeli vest

Dačić je rekao da je najviše zakonodavno telo trenutno u izvesnom mirovanju, jer tek treba da se konstituiše novi saziv

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ivica Dačić
Foto: Shutterstock

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje da novi saziv parlamenta, na osnovu rezultata izbora 3. aprila, bude konstituisan tokom maja.

Dačić je to rekao u Skupštini,gde je ugostio studente beogradskog Pravnog fakulteta, kojima je rekao da je najviše zakonodavno telo trenutno u izvesnom mirovanju, jer tek treba da se konstituiše novi saziv.

Dačić je podsetio da je dosadašnji saziv parlamenta, čiji je predsednik, izabran posle izbora u junu 2020. godine, i nije trajao pun, četvorogodišnji mandat, jer je bilo potrebno da Skupština bude raspuštena kako bi se parlamentarni izbori održali u isto vreme kada i redovni predsednički, kao i izbori za Skupštinu grada Beograda.

Kako je rekao, odluke o raspuštanju skupštine i raspisivanju izbora donose različiti nivoi vlasti, upravo da bi bila primenjena maksimalna demokratska kontrola izbornog procesa i da bi se poštovala ustavna podela vlasti.

Dačić je raspisao izbore za predsednika Republike, a predsednik Srbije je raspisao izbore za Narodnu skupštinu, dok je u delokrugu predsednika parlamenta bilo i raspisivanje lokalnih izbora – za Skupštinu grada Beograda i još nekoliko opština i gradova u Srbiji.

Izbori su, radi racionalnosti i celishodnosti, održani u jednom danu, 3. aprila, rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Dačić je pojasnio da je u međuvremenu, dosadašnji saziv parlamenta nastavio da radi, iako ne donosi zakone, što mu je najvažnija delatnost, jer je i Vlada Srbije, kao glavni predlagač zakona, u tehničkom mandatu.

“Da ne bi bilo institucionalnog vakuuma, ovaj saziv parlamenta ostaje u mandatu sve do trenutka kada budu verifikovani mandati novih poslanika, izabranih na izborima 3. aprila i ja očekujem da će se to dogoditi tokom maja”. rekao je Dačić.

On je podsetio i da je u skupštini u proteklih godinu dana vođen međustranački dijalog u vezi sa izmenama izbornih uslova, kako bi se poboljšao izborni proces gde god je to moguće.

Rezultat tih razgovora bilo je unošenje izvesnih izmena u domaći izborni sistem, što je značilo i promene nekoliko izbornih zakona, kao i propisa koje primenjuje Republička izborna komisija.

“Ovi izbori su sprovedeni po pravilima oko kojih je postignut najširi mogući konsenzus i zato je njihova organizacija već dobila veoma pozitivne ocene od važnih međunarodnih faktora, kao što su Evropski parlament i OEBS, koji su imali i svoje posmatračke misije”, rekao je Dačić.

Podsetio je da je Skupšina obavila važan posao koji se tiče promene Ustava, što je, takođe, situacija koja se ne događa često u našem političkom i parlamentarnom životu, jer je promena najvišeg pravkog akta dugotrajan i kompleksan proces i zahteva maksimalnu otvorenost i učešće veoma širokog kruga institucija i stručnjaka.

Dačić je ukazao da je ovo prva promena Ustava Srbije za 15 godina otkako je donet.

“Ustav je promenjen samo u delu koji se odnosi na naše pravosuđe, odnosno na način izbora najviših funkcija u sudstvu i tužilaštvu. Te odredbe bile su od samog početka manjkave, još otkako je Ustav donet, tako da Srbija dobija primedbe na njih još od 2007. godine, samo nekoliko meseci nakon što je Ustav donet”, rekao je Dačić.

Dodao je da zajednička ocena nekih relevantnih evropskih institucija bila da naš način izbora sudija i tužilaca dopušta veći uticaj drugih grana vlasti – zakonodavne i izvršne u selekciju sudija i tužilaca i da to šteti demokratskom poretku, a naročito nezavisnosti i samostalnosti u pravosuđu.

“Ustav je promenjen u punom skladu sa procedurom, ali i u skladu sa najvišim međunarodnim standardima koji danas važe u Evropi. Išli smo i korak dalje od toga, zato što smo se trudili da konsultujemo širok krug stručnjaka, predstavnika pravosudne struke i sve druge zainteresovane za ovo pitanje, jer smo želeli da dođemo do ustavnog teksta koji će dobiti najširi mogući društveni konsenzus”, rekao je Dačić.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: