Advokat Šarić je naveo da transkripti razgovora i SMS poruka nisu pribavljeni na zakonit način

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sud
Foto: Pixabay

Odbrana Darka Šarića optuženog za organizovanje kriminalne grupe koja je krijumčarila drogu iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, danas je pred Apelacionim sudom u Beogradu zatražila da se iz predmeta izuzmu transkripti prisluškivanih razgovora i SMS poruka na osnovu kojih je doneta prvostepena osuđujuća presuda.

Na današnjem drustepenom pretresu, Šarićev branilac Danilo Šarić je tvrdio da su ti dokazi pribavljeni na nezakonit način.

Naime, advokat Šarić je naveo da transkripti razgovora i SMS poruka nisu pribavljeni na zakonit način, jer tužilac po zakonu nije imao osnova da prisluškuje osumnjičene godinu dana, bez obnavljanja naredbe o prisluškivanju.

Postupajući tužilac se protivio predlogu odbrane i tvrdio da je sve rađeno po tadašnjem Zakonu o krivičnom postupku.

Takođe, odbrana je tražila da se transkripti razgovora Save Grbovića isključe kao dokaz jer tvrde da na naredbama ne pišu njegove osnovne informacije.

Optuženi, Šarić se nakon toga obratio sudu i pitao da li je po zakonu da Grbović nema matični broj, ni adresu , kao i da nema razgovora sa okrivljenima i da na osnovu te naredbe sud donose presudu.

Nakon pauze će sud odlučiti da li će da izuzme pomenute dokaze iz postupka.

Svedoci saradnici Nebojša Joksović i Draško Vuković su na prethodnim pretresima svedočili i lično ih je ispitivao Šarić, kao i ostali optuženi u ovom predmetu.

Joksović i Vuković svedočili su prvi put javno na pretresu, u ovom drugostepenom postupku pred Apelacionim sudom, pošto su do sada tokom dva prvostepena suđenja pred Specijalnim sudom iskaze davali iza zatvorenih vrata.

Šarić je u međuvremenu, 14.aprila uhapšen zbog sumnje da je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transtport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Naime, sa njim su uhapšeni i njegov advokat Dejan Lazarević, Uroš Radovanovoć (koji se ranije prezivao Mišić), Danilo Odavić, Duško Mirković i Danilo Stojanović

Prethodno je Šariću je 24. decembra Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor.

On je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Inače, pretres pred Apelacionim sudom se održava pošto je ovaj sud nakon ponovnog razmatranja žalbi u novembru prošle godine, odlučio da otvori pretres i sam izvede ključne dokaze, nakon čega će doneti novu pravosnažnu presudu.

Prvu pravosnažnu presudu iz oktobra 2020. godine je sledećeg maja Vrhovni kasacioni sud ukinuo po vanrednom pravnom leku i naložio da se ponovo razmatraju žalbe na prvostepenu presudu Specijalnog suda iz 2018. godine kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina tokom 2008. i 2009. godine

Nakon ovog javnog dela pretresa biće doneta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem.

Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u celosti ili u nekim delovima ili u visini kazni i da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Jedan deo optuženih je pravosnažno oslobođen i njima se suđenje ne ponavlja.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina .


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: