Podeli vest

Moramo da obezbedimo dovoljne količine energije i energenata po održivim cenama, jer će u suprotnom biti ugrožena energetska, kazala je Mihajlovićeva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da država radi sve kako bi osigurala dovoljne količine energenata po održivim cenama i da je regionalno povezivanje i ulaganje u elektroenergetski sektor prioritet za Srbiju.

„Moramo da obezbedimo dovoljne količine energije i energenata po održivim cenama, jer će u suprotnom biti ugrožena energetska, a samim tim i nacionalna bezbednost i time se danas bavi ceo svet. Kada je reč o gasnom sektoru, novim ugovorom sa Gaspromom obezbedili smo dve milijarde kubnih metara gasa po održivim cenama. Dodatno smo zakupili kapacitete u skladištima u Mađarskoj i to su kratkoročne mere”, kazala je Mihajlovićeva u intervjuu za RTRS.

Kazala je i da smo bez obzira na pritiske koje trpimo zbog neuvođenja sankcija Rusiji, “a koje svi očekuju da uvedemo”, uspeli da obezbedimo i za privredu i za domaćinstva dovoljne količine gasa.

“Ipak, naš plan jeste da imamo različite dobavljače gasa, da imamo mogućnost nabavke gasa iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala u Grčkoj, jer je diverzifikacija jedini put ka bezbednosti u gasnom sektoru i ne smemo da dozvolimo da budemo zavisni samo od jednog dobavljača”, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije u Sarajevu, gde će danas govoriti na drugom Forumu Energetske zajednice o pravednoj tranziciji.

Ona je rekla da je suština regionalno povezivanje i solidarnost i istakla da je prioritet Srbije izgradnja interkonekcija sa svim državama u regionu.

„Ono što takođe mora da se radi jeste gasovog Inđija – Mačvanski Prnjavor, što će pomoći da Republika Srpska, i cela BiH budu stabilnije u gasnom sektoru. Neće biti laka naredna zima, kao ni ona sledeća, ali mislim da ako smo zajedno i ako pomažemo jedni drugima da možemo lakše da prevaziđemo sve izazove”, rekla je Mihajlovićeva.

Upitana o stanju u elektroenergetskom sektoru, ona je rekla da je neophodno da Elektroprivreda Srbije, kao najvažnije preduzeće u ovoj oblasti ubrza investicije.

„EPS je naše najvažnije preduzeće u energetskom sektoru. Ako smo zavisni kada su u pitanju nafta, naftni derivati i gas, jedino u čemu možemo da budemo potpuno nezavisni jeste proizvodnja električne energije. Nažalost, dugogodišnjim neradom i nedovoljnim ulaganjem imali smo kolaps u decembru prošle godine”, kazala je ministarka.

Dodala je i da nase termoelektrane koriste lignit jako lošeg kvaliteta, a pritom su sve komponente za proizvodnju struje poskupele, te da je zbog toga i potreban rast cene struje.

Jer, objašnjava, EPS mora da uloži minimum 200 miliona evra u nove kopove kako bi sledeće godine proizveo dovoljne količine električne energije.

Navela je i da sada uvozimo oko 10 odsto od ukupne potrošnje, a zimi će to biti i više od 20 odsto.

“Povećanje cene neće biti drastično i svakako će struja u Srbiji i dalje biti najjeftinija u Evropi”, rekla je Mihajlovićeva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: