Podeli vest

Mihajlović razgovarala sa direktorkom Kancelarije UN za projektne usluge u Srbiji Mikelom Telatin.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/MRE/NIKOLA MLADENOVIC

 Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa direktorkom Kancelarije UN za projektne usluge u Srbiji Mikelom Telatin, o saradnji u procesu energetske tranzicije, kao i o poboljšanju položaja žena i borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Teme razgovora su bile realizacija projekata u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne i toplotne energije, saopšteno je iz Kabineta Mihajlovićeve.

„Podizanje energetske efikasnosti na nacionalnom nivou i veće korišćenje OIE u proizvodnji električne i toplotne energije predstavljaju naše glavne ciljeve. Doneli smo zakonodavni okvir i započeli energetsku tranziciju, ali se i dalje nalazimo u prvoj fazi i drago mi je da ćemo nastaviti zajedno da radimo na ubrzanoj primeni energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije i na nacionalnom, ali i na lokalnom nivou, odnosno na nivou domaćinstava”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da su potrebne zajedničke akcije u obezbeđivanju podrške ženama žrtvama nasilja, kako bi po izlasku iz sigurnih kuća dobile kontinuiranu i dugoročnu institucionalnu podršku, kao i o projektima zaštite poljoprivrednih gazdinstava u vlasništvu žena, a time i jačanju ženskog preduzetništva na lokalnom nivou.

„Vlada Srbije od osnivanja Koordinacionog tela pokazuje političku volju i u saradnji sa drugim ministarstvima i institucijama, kao i sa nevladinim sektorom i međunarodnim partnerima realizuje projekte koji doprinose ekonomskom osnaživanju žena, borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama i sprovodi implementaciju planova na nacionalnom i lokalnom nivou. Takođe, želimo da rodnu komponentu uključimo i u energetski sektor, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti i uključivanju žena u oblast OIE”, rekla je Mihajlovićeva.

Telatin je kazala da je saradnja dala dobre rezultate, a da će projekti koji će biti realizovani ubrzati i olakšati zajedničke ciljeve povećanja energetske efikasnosti i korišćenja zelene energije u borbi sa klimatskim promenama.

Ona je dodala da će Kancelarije UN za projektne usluge u Srbiji podržati i borbu za rodnu ravnopravnost.

“Podržavamo sve regionalne inicijative i spremni smo da aktivno učestvujemo u projektima koje Srbija radi sa državama u okruženju. Takođe, želimo da sarađujemo i sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i podržimo ideje i planove, naročito kada je reč o podršci ženama žrtvama nasilja i ženskom preduzetništvu na lokalnom nivou”, rekla je Telatin.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: