Država ima krizne planove i rešenja za potencijalne situacije koje bi dovele do prekida snabdevanja

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vlada rs
Foto: Shutterstock

Snabdevanje Srbije naftom i gasom odvija se bez prekida, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović i istakla da država ima krizne planove i rešenja za potencijalne situacije koje bi dovele do prekida snabdevanja.

Mihajlovićeva je naglasila i da je diverzifikacija u gasnom sektoru prioritet.

“Dobijamo naftu preko Jadranskog naftovoda, gas preko Bugarske Balkanskim tokom, imamo dovoljne količine i derivata i gasa, ali smo na oprezu, jer ne zavisi od nas. Ponašamo se odgovorno, vodimo računa i imaćemo rešenje za svaku nepredviđenu situaciju. Nije jednostavno, jer je situacija u celoj Evropi nepredvidiva i kada je reč o ceni i o dostupnosti energenata, ali smo za razliku od mnogih država u boljoj situaciji i najvažnije je da građani znaju da smo obezbedili dovoljno energije i energenata”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade je, gostujući na TV Hepi, navela da je zadatak države da osigura energetsku bezbednost i da obezbedi dovoljne količine energije i energenata, saopštilo je ministarstvo.

“Takođe je važno da radimo na diverzifikaciji snabdevača. Mi smo sada u potpunosti zavisni od ruskog gasa, ali kada se završi interkonekcija sa Bugarskom u septembru naredne godine, otvara nam se mogućnost da gas dobijamo iz Grčke i iz Azerbejdžana.

Naš zadatak je da vodimo srpsku politiku u srpskom interesu, a da emocije ostavimo sa strane. Da vidimo od koga i koliko možemo da nabavimo gas, da rezervišemo kapacitete za narednu godinu. Čim imamo još jednog dobavljača, sigurniji smo”, zaključila je Mihajlovićeva.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: