Podeli vest

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović saopštila je večeras da je zbog odluke Vrhovnog suda SAD o zabrani abortusa tužan dan za žene u SAD i čitavom svetu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlović
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ARHIVA

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović saopštila je večeras da je zbog odluke Vrhovnog suda SAD o zabrani abortusa tužan dan za žene u SAD i čitavom svetu, ali da, kako kaže, nije iznenađena.

„Nažalost, nije me iznenadila odluka Vrhovnog suda u SAD o zabrani abortusa, jer mesecima unazad slušamo nazadne stavove u javnosti kako pravo na abortus treba da se ukine. Ako se to desilo u SAD, kako da nas ne zabrine pitanje a šta očekivati u drugim, manje demokratskim društvima. Žene u Americi danas imaju manje slobode nego što su imale njihove majke“, navela je Mihajlović.

Istakla je da je pravo za koje su se žene izborile pre 50 godina olako “bačeno niz vodu i ovo nam samo još jednom potvrđuje koliko su ženska prava osetljiva i podložna kršenju”.

“I ne samo da je reč o napadu na demokratiju i vrednosti savremenog društva, ovo direktno ugrožava živote i zdravlje žena. Kao da nismo naučili na primeru Poljske da žena umire jer joj nije dozvoljeno da abortira iako to ugrožava njen život”, navela je Mihajlović.

Poručila je da ovakvi potezi ne treba da nas obeshrabre, naprotiv, ističe da naša borba za društvo jednakih mogućnosti, u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove i jednaka prava da žive, rade i razvijaju se biće još jača.

“To dugujemo ženama koje su se borile pre nas a pre svega generacijama koje tek dolaze“, navela je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: