Podeli vest

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović oštro je danas kritikovao novu vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta predvođenu premijerom Andrejem Plenkovićem, poručivši da Hrvatskoj ne preti ustašluk, već koruptivni karte.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/FOTO HINA / EDVARAD ŠUŠAK (STF)

To što je Plenković uradio formiranjem Vlade, Milanović je nazvao “maskirovkom” kakvu, kako je kazao, ne bi osmislio ni Vladimir Putin.

“Radiš jedno, pričaš drugo. Ova priča o tome da, a to Milorad Pupovac i njegovi sateliti ponavljaju, da je Plenković zaštitnik Hrvatske od ekstremizma, od ustaštva, to je izmišljotina. Plenković je sklopio sporazum sa strankom koja je na izborima imala 10 posto, nisu dobili ništa, postoji neki razlog zašto ne traže ništa od Plenkovića. Plenković nikoga ne štiti ni od čega. Srbi u Hrvatskoj ne trebaju zaštitnike, Plenkovića, a još manje Pupovca”, rekao je Milanović u Rijeci, gde je prisustvovao svečanoj sednici Senata tamošnjeg Univerziteta.

Upozorio je da Hrvatskoj preti, kako je kazao, koruptivni kartel, a to je HDZ i ta pretnja je realna.

“Građani su tražili da taj tip ode, a on je i dalje premijer. Ako to neko želi da ospori, možemo razgovarati. Je li to protivustavno? Nije. Je li gadljivo? Jeste. Imao je dovoljno, ne najviše”, rekao je Milanović.

Kako je istakao, onda se našao neko ko mu je potkripio rupe, a ništa nije od HDZ-a i Plenkovića tražio.

“Ne preti Hrvatskoj ustašluk, postoji pretnja korupcije i lopovluka kad Pupovac i njemu slični dignu ruke za Ivana Turudića. Pupovac radi ono što mu kaže Plenković..”, rekao je Milanović i dodao da “takvu ljubav niko nije video”.

“Ljubav i poneka psovka, to je za nas važno i važnije od Palestine i Izraela čak i od finala Kupa”, rekao je Milanović i ponovo ustvrdio da Hrvatsko ne preti desnica.

“Ta desnica će pozvati Pupovca da glasaju za Plenkovića i štite lopove u Vladi koje štiti celo vreme, da glasaju za Turudića koji je doveo do mog uključenja u kampanju, što nije protivustavno”, rekao je predsednik Hrvatske.

Dodao je da od ove Vlade ne očekuje ništa.

 Ima elemenata za priznavanje Palestine, ali je potreban dogovor

Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je danas priznanje Palestine, što su neke države već učinile, rekavši da ima elemenata da to učini i Hrvatska, ali da je za to potreban dijalog predsednika Repubike i premijera, što Andrej Plenković minira 0već nekoliko godina.  

Činjenica da je Palestinu već priznalo nekoiko država, primer je da država o ovome mora zauzeti stav, a on se zauzima razgovorom predsednika i premijera.  

“Pre nego što se donose stav, treba razgovarati o tome, što Plenković uzurpira. Kada su ovlašćenja podeljena potreban je razgovor, tu ne može biti prva i poslednja Plenkovićeva i ono što njemu privatno odgovara.

On nije vođen vrednostima u životu i politici. Ima elemenata za priznanje Palestine, ako se odlučimo za to potreban je razgovor i dogovor”, naveo je Milanović u izjavi novinarima u Rijeci, nakon svečanosti povodom Dana tamošnjeg Univerziteta.  

Podsetio je da je on bio prvi ili drugi u Evropi koji je, kako kaže, nakon divljanja Hamasa i nakon divljačke reakcije izraelske vlasti, upozorio da će Izrael izgubiti simpatije ako tako nastavi “i izgubio je, i sada smo tu gde jesmo”.  

Plenković je ranije danas izjavio da Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja priznavanju Palestine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: