Podeli vest

U znak protesta protiv međunarodne klimatske politike, militantni klimatski aktivisti pokrili su jednu od najpoznatijih slika italijanskog slikara Sandra Botičelija (1445-1510): „Rođenje Venere“.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay-ilustracija/Rađanje Venere

Dvojica muškaraca iz grupe “Poslednja generacija” su u utorak lepljivom trakom zalepili nekoliko fotografija poplava na staklo koje štiti sliku u galeriji Ufici u Firenci, saopštila je policija. Oni su podigli poster tražeći poseban fond od 20 milijardi evra za eliminisanje klimatske štete. Prema prvim saznanjima, slika nije oštećena. Policija je privela dvojicu muškaraca.

Protest u veoma posećenom muzeju deo je čitavog niza akcija protiv poznatih umetničkih dela u raznim zemljama. Posle akcije, obezbeđenje Uficija rasčistilo je prostoriju u kojoj visi „Rođenje Venere“ i ugasilo svetlo. Dvojica muškaraca sada se suočavaju sa velikim novčanim kaznama: Parlament u Rimu je prošlog meseca usvojio zakon prema kojem militantni klimatski aktivisti mogu biti osuđeni na do 60.000 evra ako pokvare prizor. Sada je takođe na snazi.

Poslednjih godina, aktivisti pokreta za zaštitu klime kao što je Ultima Generazione (Poslednja generacija) takođe su ciljali razne znamenitosti u Italiji. To uključuje, na primer, baziliku Svetog Marka u Veneciji ili Fontanu di Trevi u Rimu. Trajnih oštećenja nije bilo. Koalicija tri desničarske stranke je na vlasti u Italiji od oktobra 2022. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: