Podeli vest

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da sve institucije rade i zadatak im je da što pre otkriju uzrok trovanja napicima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Dodao je da je čudno koliko su rasprostranjeni ti potvrđeni slučajevi, od Varaždin, Zagreba, Rijeke, Splita, što je jako neobično.
“Čudno i jako je neobično to što se radi o potpuno različitim pićima”, naveo je Beroš .

Pune se u različitim državama. Dosta je toga neobično. Međutim, postoje određene indicije što bi mogao biti uzrok, ali prepustićemo to Državnom inspektoratu”, rekao je Beroš za HTV.

Beroš, za razliku od direktora HZJZ ne veruje da je u pitanju sabotaža.

“S obzirom na vrstu oštećenja, rasprostranjenost i činjenici da je ipak isti vlasnik, moguće je da dolazi prilikom procesa čišćenja od sad do nekakvih nedovoljno definisanih elemenata koji onda posledično mogu izazvati ovako zbivanje. Ali zaista ne bih želeo o tome sad da razgovaram. Konačno, nije ni moje kao ministra zdravstva. Moje je samo pripremiti zdravstveni sistem za ono što je moguće pred nama, ali do sada moram reći da smo promptno i dobro reagovali”, kaže Beroš.
Ministar zdravlja se ne slaže da se zakasnilo sa upozorenjem građana.

“Granicu za postupanje je podstakao drugi događaj koji se dogodio. Ja ću vam reći da dva sata nakon saznanja o drugom događaju u KBC-u Rebro, koji je već ukazao na povezanost određenih zbivanja, smo postupali, ja sam bio u KBC-u i davao izjave javnosti. Mi moramo postupati na osnovu proverenih i argumentovanih teza, rekao je Beroš.

A zašto se u maju nije ništa preduzelo, kada se slučaj trovanja desio u Rijeci, Beroš kaže da ne može da komentariše postupanje drugih državnih tela.

“Ono što vam mogu kao ministar zdravstva reći je da je KBC Rijeka u prvom danu, nakon primanja bolesnika u maju ove godine, odradio postupanje. Dalje postupanje policije prema DORH-u, prema Državnom inspektoratu nije u našoj nadležnosti. Ja ne mogu znati te elemente”, naveo je Beroš.

Sada je teško reći možemo li povezati te izolovane događaje u razmaku od pet meseci i da li je ovo nastavak toga ili nije.

“Teško je to reći. To može reći jedino istraga, ali ona nije unutar zdravstvenog sistema. Ja mogu sada kao ministar zdravstva govoriti samo o postupanjima unutar zdravstvenog sistema. Tu vam odgovorno tvrdim da smo postupili u skladu sa našim vrlo definisanim protokkolima na način da su bolnice, sve bolnice, promptno obavestile policiju i pokrenuli tu kaskadu daljih zbivanja…”, rekao je, između ostalog, Beroš.

Dodao je da nakon prvog slučaja u Rijeci nije mogao da interveniše, jerr nije imao šta da kaže.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: