Podeli vest

Ministarka zdravlja Danica Grujičić govoreći o osiromašenom uranijumu, izjavila je danas da se vidi razlika u odnosu na period od pre 1999. godine, što se onkoloških pacijenata tiče.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Danica Grujičić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je za TV pink, govoreći o osiromašenom uranijumu i riziku koji nosi, rekla da se vidi razlika u odnosu na period od pre 1999. godine, što se onkoloških pacijenata tiče.

“Prosto promenila se biologija tumora. I nisam ja prva progovorila o tome. Vinča je organizovala međunarodni simpozijum na kome je bilo dosta stručnjaka koji se bavili ekološkim efektima bombardovanja Srbije. U aprilu 1999. godine ovde je bila inspekcina UNEF-a i zaključak je bio da se radi u regionalnoj ekološkoj katastrofi. To nisu napisali naši stručnjaci, već ljudi iz međunarodne zajednice”, rekla je Grujičić.

Ona je dodala da su neka ispitivanja pokazala da postoje određene promene u strukturama DNK kod vojnika koji su bili izloženi zračenju.

“Problem je u nano česticama uranijuma koje mogu da se rasprše”, rekla je Grujičić i dodala da je jedna italijanska profesorka radila na tome, jer je imala adekvatne instrumente.

Kako je navela čestice se udahnu, ili unesu kroz neko povrće ili popiju kroz vodu.

“Sve inspekcije koje su bile na Kosovu su rekle da godinama mora da se prati stanje u vodama. Jug i centralnu Srbiju je očistila Vinča i naša vojska. Pronašli su projektile i skladištili ih onako kako je to propisano međunarodnim pravilima. Ipak, ne možete biti potpuno sigurni da su našli sve projektile. Ovi koji govore da osiromašeni uranijum nije na listi kancerogena, tačno je, on nije. Ali sve one materije koje se oslobađaju prilikom korozije takvog projektila jesu kancerogene”, objasnila je Grujičić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: