Podeli vest

Ukoliko se borite sa depresijom, anksioznošću ili stresom, možda je vreme da nabavite psa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Izreka da je pas je čovekov najbolji prijatelj dokazana je kroz istraživanja koja su pokazala da nam psi mogu pomoći da prevaziđemo teške trenutke.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Misuriju otkrilo je da samo 15 minuta druženja sa psom može smanjiti nivo kortizola, hormona stresa, kod ljudi.

Drugo istraživanje objavljeno u časopisu Psychoneuroendocrinology pokazalo je da je druženje sa psom povezano sa većim nivoom oksitocina, hormona koji se povezuje s osećajem ljubavi i povezanosti.

Psi mogu biti korisni i u lečenju anksioznosti i depresije. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Psychiatric Research otkrilo je da su ispitanici koji su imali terapiju s psima pokazali značajno smanjenje simptoma anksioznosti i depresije u poređenju sa onima koji nisu imali terapiju s psima.

Psi mogu pomoći u oporavku pacijenata na bolničkom lečenju

Takođe, istraživanje sprovedeno u bolničkom okruženju pokazalo je pozitivan uticaj prisustva pasa na njihovo lečenje.

Istraživači su pratili pacijente koji su bili hospitalizovani zbog srčanih problema i utvrdili su da su oni koji su imali posete pasa imali značajno manji nivo anksioznosti u odnosu na one koji nisu bili u društvu psa.

Takođe, oni su imali niži nivo kortizola, hormona stresa, što ukazuje na to da su se osećali manje stresno.

Prisustvo ljubmaca na poslu smanjuje stres i povećava produktivnost

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Virginija pokazalo je da psi na radnom mestu smanjuju stres i povećavaju produktivnost.

“Razlika u nivou stresa u danima kad su psi bili prisutni i onih dana kad ih nije bilo značajna je. Zaposleni su sveukupno bili zadovoljniji na poslu sa psima”, rekao je Randolph Barker, koji je vodio istraživanje.

Ovo su samo neka od istraživanja koja pokazuju značajni uticaj prisustva pasa na naše mentalno zdravlje i upravo to je razlog zašto se psi sve češće koriste u terapiji pacijenata ne samo sa mentalnim već i fizičkim oboljenjima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: