Podeli vest

Ministri EU za evropska pitanja na današnjem sastanku razgovaraće o situaciji na severu KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska unija
Foto: Pixabay

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan kao i situacija na severu Kosova i Metohije biće tema današnjeg sastanka u Briselu ministara EU za evropska pitanja.

“S obzirom na ovo što se dešava na Kosovu, jasno je da će ova situacija biti deo diskusije na sastanku ministara za evropske poslove. Ova situacija je zabrinjavajuća za sve nas“, rekao je jedan zvaničnik EU na brifingu za novinare.

On nije hteo da odgovori na pitanje da li je prisustvo kosovskih snaga na severu KiM kršenje Briselskog sporazuma.

Zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, dodao je da situacija na terenu “malo komplikuje organizaciju događaja o želji” Prištine da bude deo EU, ali nije izneo više pojedinosti o tome.

Priština je najavila da će podneti zahtev za članstvo u Uniji 15. decembra, Evropska komisija je u oktobru objavila redovni godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu i ministri će danas doneti zaključke na osnovu ovih izveštaja.

Češko predsedništvo Unijom će primiti zahtev Prištine za članstvo u EU. Izvor dodaje da se radi o dugoj proceduri i da će naredno švedsko predsedništvo Unijom da radi na tome.

Zahtev za članstvo će od Prištine primiti češki ministar za evropske poslove Mikulaš Bek, objasnio je izvor Tanjuga.

U nacrt dokumenta o Zapadnom Balkanu koji će ministri usvojiti na današnjem sastanku, a u koji je Tanjug imao uvid, tačka posvećena dijalogu između Beograda i Prištine je prazna i biće popunjena pre samog početka ministarskog susreta, a možda tek pred samit EU lidera 15 i 16 decembra, u zavisnosti od razvoja događaja na severu KiM.

Visoki evropski funkcioner je juče izjavio da su zaključci o proširenju „ključan strateški instrument EU“, da je važno da se održi stabilnost u Evropi u novoj geopolitičkoj realnosti i izrazio je nadu da će ministri EU pružiti punu podršku politici proširenja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ:

Dragan Stojković: SRBI NE UMIRU LAKO

Podeli vest
<a aria-label="Facebook" class="heateor_sss_facebook" href="https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=https%3A%2F%2Fbilten.rs%2Fdragan-stojkovic-srbi-ne-umiru-lako%2F" title="Facebook"…