Podeli vest

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da je jedna od tema samita lidera EU bio i dijalog Beograda i Prištine i da je istaknuto da je važno da se lideri strana vrate za sto i da se ranije dogovoreni Sporazumi implementiraju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šarl mišel
Foto: Shutterstock

On je na konferernciji za novinare nakon završetka samita ponovio da su u četvrtak održana dva važna odvojena sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i da je veoma važno da dođe do normalizacije odnosa.

“Istakli smo važnost toga. Na sastancima je istaknuta važnost da se lideri vrate za sto, da se sporazumi implementiraju”, rekao je Mišel.

Na pitanje novinara o detaljima jučerašnjih sastanaka, on je rekao da je liderima objašnjeno šta se očekuje od njih, a to je da se sprovedu dogovoreni sporazumi.

“Pre svega da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom, pod dva da se primeni sporazum o pečatima. Najvažnije je da se sporazumi implementiraju. To ćemo proveravati, biće posledica i ako se ne implementiraju i ako se implementiraju”, rekao je Mišel.

Kada se radi o današnjem samitu, Mišel je rekao da su teme bile Gaza, Ukrajina, migracije, Južni Kavkaz.

E.Savet: BG i PR da nastave napore za deeskalaciju,Sporazumi da se sprovedu

Beograd i Priština moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, kao i da obezbede održavanje novih izbora na severu KiM što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba, navodi se u zaključcima Evropskog saveta usvojenim danas na samitu u Briselu i dodaje da će neuspeh deeskalacije tenzija imati posledice.

U dokumentu se navodi da Evropski savet žali zbog nedostatka implementacije Sporazuma od strane obe strane na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik i podržava specijalni izaslanik EU.

“Evropski savet poziva Kosovo i Srbiju da ih sprovedu, bez odlaganja ili preduslova. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka”, navodi se u dokumentu.

Ističe se i da je Evropski savet zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu Kosova i najoštrije osuđuje nasilni napad na tzv. kosovsku policiju 24. septembra 2023.

“Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu”, navodi se u zaključcima. Naglašeno je i da će Evropska unija nastaviti da blisko sarađuje sa Zapadnim Balkanom i da podržava reformske napore zemalja tog regiona na njihovim evropskim putevima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: