Podeli vest

Međunarodni monetarni fond danas je saopštio da je Ukrajini potrebna “blagovremena podrška” od SAD i drugih međunarodnih donatora kako bi se osigurala fiskalna održivost te zemlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mmf
Foto: Shutterstock

Portparolka MMF-a Džuli Kozak je na redovnom brifingu za novinare saopštila da je procenjeno da će Ukrajini trebati oko 42 milijarde dolara finansiranja ove godine, uključujući podršku zvaničnih donatora od oko 31,9 milijardi dolara.

“Blagovremena podrška međunarodne zajednice, uključujući SAD, biće od vitalnog značaja da se osigura da ta zemlja (Ukrajina) ostane na putu ka fiskale i eksterne održivosti”, rekla je Kozak.

Kozak je dodala da je tim MMF-a trenutno u Varšavi kako bi sproveo treću reviziju programa pozajmice za Ukrajinu od 15,6 milijardi dolara, iz kojeg je isplaćeno oko 4,5 milijardi dolara.

Ona je odbila da razgovara o novoj sumi koja može da bude odobrena za Ukrajinu kada se revizija završi, a Rojters je prethodno preneo da bi nova isplata mogla da iznosi 890 miliona dolara.

Iz naše perspektive važno je da bilo kakve akcije imaju dovoljnu zakonsku osnovu da izbegnu potencijalne rizike. A to uključuje rizike sudskih sporova, rizike kontramera i rizike po međunarodni monetarni sistem“, dodala je ona.

Što se tiče efikasnosti zapadnih sankcija na Rusija, rekla je da je ruska ekonomija prevazišla očekivanja, pri čemu MMF predviđa rast od 2,6 odsto za 2024. godinu nakon rasta od 3 odsto u 2023. godini.

Predviđa se da će rast BDP-a u Rusiji tokom 2025. usporiti na 1,1 odsto.

Kozak je istakla da MMF veruje da će rast ruske ekonomije usporiti zbog nedostatka pristupa međunarodnom finansijskom sistemu zasnovanom na dolarima, smanjenom pristupu tehnologiji i gubitku visokokvalifikovane radne snage.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: