Podeli vest

Protivljenje Sjedinjenih Američkih Država prekidu vatre u Pojasu Gaze naišlo je na kritike tokom dvodnevnog samita ministara spoljnih poslova zemalja G20, što je najnoviji znak izolacije Vašingtona po tom pitanju, piše Vašington post.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO POOL/Bruna Prado

Brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vieira, domaćin ovogodišnjeg samita, započeo je sastanak osuđujuću “paralizu” Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde su SAD prethodno uložile veto na treću rezoluciju o momentalnom prekidu vatre u Gazi.

“Ovo stanje neaktivnosti rezultira gubitkom nevinih života”, istakao je Vieira.

Sastanak je bio zatvoren za javnost, međutim američki list navodi da je mala grupa novinara slušala sednicu jer su na slušalicama i dalje mogli da se čuju komentari zvaničnika, bez znanja brazilskih domaćina.

Australija, bliski saveznik Sjedinjenih Država, podržala je trenutni prekid vatre u Gazi i upozorila na “dalju devastaciju” koja bi mogla da bude rezultat izraelske najavljene vojne kampanje u južnom gradu Rafi, gde je pobeglo više od milion raseljenih Palestinaca.

“Ponovo poručujemo Izraelu. Ne idite ovim putem. To bi bilo neopravdano”, rekla je predstavnica Australije Keti Galager.

Južna Afrika, koja je optužila Izrael da je izvršio genocid u Gazi, poručila je da su svetski lideri dopustili da Izrael prođe nekažnjeno.

“Izneverili smo narod Palestine”, rekao je južnoafrički šef dioplomatije Naledi Pandor.

Komentare koje su pojedini novinari slučajno mogli da čuju ukazali su na “oštar kontrast” u odnosu na skup G20 u Indiji prošle godine, gde je američki državni sekretar Entoni Blinken pokušao da ujedini svetske sile u osudi ruske invazije na Ukrajinu, piše Vašington post.

U to vreme, Blinken je naišao na prijemčiviju publiku kada se pozvao na Povelju Ujedinjenih nacija i principe suvereniteta kako bi kritikovao akcije Rusije.

Međutim, list piše da su se u Brazilu diplomate pozvale na iste principe kako bi kritikovale rat u Gazi, dok su Sjedinjene Države stale u odbranu Izraela.

“Da smo, na primer, bili ujedinjeni oko principa navedenih u Povelji UN, tragedija u Palestini ne bi trajal više od tri meseca”, rekao je južnoafrički ministar.

List piše da je jedino Argentina delimično bila na strani SAD, pošto je zvaničnik iz te zemlje osudio “terorističke akcije Hamasa” i pozvao na “bezuslovno oslobađanje talaca”.

Blinken je na sastanku izneo satav Vašingtona koji ne podržava momentalni prekid vatre jer bi to, prema njegovim rečima omogućilo Hamasu da ponovo napadne Izrael.

U izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze, od 7. oktobra, stradalo je više od 29.000 Palestinaca, dok ih je nešto manje od 70.000 povređeno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: