Podeli vest

AI bi mogla da ubrza nejednakosti u platama, sa negativnim efektom na srednju klasu i pozitivnim efektom na zaposlene koji već imaju visoka primanja

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

tehnologija ai
Foto: Pixabay

AI će napraviti revoluciju u svet rada

Razvoj veštačke inteligencije će imati posledice na 60 odsto radnih mesta u naprednim ekonomijama, rekla je u nedelju generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva u intervjuu za AFP, takođe izrazivši zabrinutost zbog rizika od napuštanja školovanja.

„Za napredne ekonomije i određene zemlje u usponu, 60% radnih mesta će biti pogođeno“, izjavila je ona.

Prema njenim rečima, pomenuti uticaji nisu nužno negativni, jer mogu rezultirati i „povećanjem prihoda“.

Podaci potiču iz izveštaja koji je objavio MMF uoči sastanaka Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, Prema izveštaju, veštačka inteligencija bi mogla da ubrza nejednakosti u platama , sa posebno negativnim efektom na srednju klasu, dok bi zaposleni koji već imaju visoke prihode mogli da vide da se njihove plate „povećavaju više nego proporcionalno“ povećanju produktivnosti koje bi im veštačka inteligencija omogućila da obezbede .

AI između „straha“ i „ogromne mogućnosti“

Prema MMF-u, Singapur , Sjedinjene Države i Kanada su zemlje koje su do sada bile najbolje pripremljene za integraciju veštačke inteligencije. Ali, kako naglašava generalni direktor, „moramo se fokusirati na zemlje sa nižim prihodima“.

„Moramo brzo da se krećemo, omogućavajući im da iskoriste mogućnosti koje nudi veštačka inteligencija. Pravo pitanje će biti ostaviti po strani strahove povezane sa veštačkom inteligencijom i fokusirati se na to kako da izvuku najbolju korist od nje za sve“, insistira šefICA MMF-a.

“U kontekstu usporavanja tempa globalnog rasta, „očajnički su nam potrebni“ elementi koji mogu da povećaju produktivnost.AI može biti zastrašujuća, ali može biti i velika prilika za sve“, zaključila je Kristalina Georgieva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: