Podeli vest

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su apsolutno neistiniti i zlonamerni navodi pojedinih medija da samohrani roditelji moraju da učestvuju na vojnim vežbama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:MO

Povodom neistinitih napisa u pojedinim medijima u vezi sa informacijama o pozivanju lica iz rezervnog sastava, radi saopštavanja rasporeda i vojnih vežbi, iz Ministarstva ističu da su aktivnosti teritorijalnih organa Ministarstva odbrane u vezi sa pozivanjem lica u rezervnom sastavu Vojske Srbije, u septembru i oktobru ove godine, redovne, planske i kontinuirane, pravovremeno i u celosti najavljene, i u potpunosti u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Osim slanja poziva na adrese građana, javnost se o tim aktivnostima redovno obaveštava i putem sajta Ministarstva odbrane.

”Naime, prema članu 49. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, na vežbu se ne poziva žena za vreme trudnoće, vojni obveznik čiji je bračni drug pozvan na vojnu vežbu, samohrani roditelj (ako ima dete mlađe od 15 godina) i žena čiji bračni drug nije pozvan na vojnu vežbu (ako ima dete mlađe od 10 godina)“, navode iz Ministarstva.

Ukoliko je reč o samohranom roditelju deteta mlađeg od 15 godina, potrebno je da isti, po uručenju poziva, dostavi teritorijalnom organu pisani dokaz kojim dokazuje da je samohrani roditelj. U tom slučaju, navedeno lice se više neće pozivati na vojne vežbe dok dete ne navrši 15 godina života.

”Napominjemo da je članom 53. navedenog zakona, obaveza lica u rezervnom sastavu da zahtev za odlaganje vežbe podnese teritorijalnom organu, kod kojeg se lice vodi u evidenciji, u roku od osam dana od dana prijema poziva za vežbu”, dodaju iz Ministarstva. Obaveza lica u rezervnom sastavu je da se, po pozivu nadležnog teritorijalnog organa, odazove u vreme i na mesto naznačeno u pozivu. Ukoliko se lice ne odazove na poziv, a odsustvo ne opravda, snosiće zakonom propisane prekršajne i krivične sankcije, ističe se u saopštenju.

”Još jednom apelujemo na medije da ne objavljuju neistinite i neproverene informacije i time nepotrebno uznemiravaju građane”, dodaju iz Ministarstva odbrane.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: