Podeli vest

Nova vakcina za lečenje melanoma ima ukupnu stopu preživljavanja od 96 odsto, pokazala je nova studija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vakcina
Foto: Shutterstock

Farmaceutska kompanija Moderna i njihov partner “Merk i Ko” (Merck and Co), saopštili su da je njihova vakcina protiv raka kombinovana sa lekom koji se koristi za lečenje raka Keitrud (Keytruda) i da su rezultati pokazali trajnu efikasnost, prenosi Skaj njuz.

Ispitivanje na 157 pacijenata je pokazalo da su nakon dve i po godine pacijenti sa melanomom koji su primili tu vakcinu imali ukupnu stopu preživljavanja od 96 odsto.

Decembarski izveštaj, koji je pratio stanje pacijenata u poslednje tri godine, otkrio je da je došlo do smanjenja rizika od recidiva ili smrti i to za 49 odsto među pacijentima koji su primili vakcine u odnosu na one koji su koristili samo lek Keitrud.

Profesor Đorđina Long, kodirektor Instituta za melanom u Australiji, izjavila je da nova vakcina pruža mogućnost za transformaciju tretmana raka širom sveta.

“Ova vakcina je jedno od najvećih dostignuća, ne samo kada je u pitanju melanom, nego i druge vrste raka”, dodala je Long.

Prema podacima Međunarodnog svetskog fonda za istraživanje raka, od melanoma godišnje oboli više od 150.000 ljudi širom sveta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: