Podeli vest

Ambasada Rusije u Vašingtonu nazvala je danas “jasnim znakom nečovečnosti” odluku SAD da pošalju municiju s osiromašenim uranijumom Ukrajini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rusija
Foto:Pixabay

“Očigledno je da je Vašington, opsednut idejom nanošenja strateškog poraza Rusije, spreman da se bori, ne samo do poslednjeg Ukrajinca, već i da precrta buduće generacije”, navela je ruska ambasada na Telegramu.

Ambasada je navela da je “odluka američke administracije da pošalje municiju s osiromašenim uranijumom Kijevu jasan znak nečovečnosti”, preneo je TASS.

“SAD namerno šalju oružje sa neselektivnim efektima. One su potpuno svesne posledica: eksplozije takve municije rezultiraju formiranjem pokretnog radioaktivnog oblaka. Male čestice uranijuma talože se u disajnim putevima, plućima, jednjaku, akumuliraju se u bubrezima i jetri, izazivaju rak i dovode do inhibicije funkcija celog organizma. Dovoljno je da pogledamo ‘uranijumski otisak’ Amerikanaca u Iraku i na Balkanu, gde su hiljade civila” patile od onkoloških bolesti, saopštila je ruska ambasada.

Diplomatsko predstavništvo Moskve u Vašingtonu takođe smatra da se snabdevanjem ukrajinskih vlasti takvom municijom, SAD “upuštaju u samozavaravanje, odbijajući da prihvate poraz takozvane kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga”.

Pentagon je najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrednosti do 175 miliona dolara, uključujući municiju za tenkove Abrams s osiromašenim uranijumom, što je prvi put da Vašington Kijevu šalje kontroverznu protivtenkovsku municiju.

Upotreba naoružanja s osiromašenim uranijumom predmet je žestoke rasprave, a protivnici poput međunarodne koalicije za zabranu takvog oružja tvrde da postoje opasni zdravstveni rizici od gutanja ili udisanja prašine osiromašenog uranijuma, uključujući rak i mane kod novorođenčadi.

Osiromašeni uranijum je nusproizvod obogaćivanja uranijuma, a koristi se za municiju zato što mu njegova velika gustoća omogućava da s lakoćom probija zaštitni sloj ciljanog oružja. Iako je Velika Britanija ranije ove godine Ukrajini poslala municiju s osiromašenim uranijumom, ovo će biti prva američka pošiljka te će verovatno izazvati kontroverze.

Pentagon je to objavio nakon ranije odluke Vašingtona da Ukrajini pošalje kasetnu municiju takođe velike opasnosti za civile.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…