Podeli vest

Može li “beli karton” za “fer plej” promeniti stvari u fudbalu i rivalstvo među timovima svesti na razumnu meru

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Sukobi na terenu i na tribina tokom fudbalskih utakmica postaju gotovo svakodnevica. Oni koji su poželeli da sport vrate sportu smatraju da bi beli karton mogao da pomogne u tome.

Šta je beli karton?

Beli karton, poznat i kao „karton za fer plej“, uveo je Portugalski fudbalski savez i ima za cilj da promoviše sportski duh. Psihološki momenat tu ima bitnu ulogu jer igrač pred publikom dobija “nagradu” za ponašanje na terenu.

Beli karton se prvi put pojavio neposredno pre poluvremena u januaru ove godine na fudbalskoj utakmici između fudbalerki Benfike i Sportinga, a sudija Katarina Kampos iskoristila ga je da nagradi medicinsko osoblje oba tima nakon što su pritrčali u pomoć navijaču kome je pozlilo na tribinama.

Dok je karton pokazan medicinskom osoblju, publika na stadionu ustala je na noge uz aplauz dok su se medicinari vraćali na svoje pozicije.

Beli karton u Portugalu kasnije je dodeljen i igraču koji je priznao da je zaslužio crveni karton i od tada se često primenjuje

Hoćemo li videti beli karton koja se koristi negde drugde?

Do sada je samo Portugal usvojio beli karton, a ostaje da se vidi da li će se koristiti u drugim zemljama i kako bi navijači reagovali na to.

U prošlosti je zeleni karton primenjivan u italijanskoj Seriji B ligi i korišćen je tokom Konifa Svetskog prvenstva 2018, koji je međunarodni turnir za zemlje koje nisu povezane sa FIFA.

U ovom takmičenju zeleni kartoni su davani za prekršaje za koje se smatralo da su između žutog i crvenog kartona. Ako je igrač dobio zeleni karton, morao je odmah da napusti teren, ali je mogao da bude zamenjen, ako tim već nije izvršio sve promene.

Kristijan Galano je bio prvi igrač koji je dobio prvi zeleni karton, kada je nagovestio sudiji da je umesto kornera trebalo dosuditi gol.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…