Podeli vest

Pametni telefoni trebalo bi da budu zabranjeni u školama kako bi se rešili problemi u učionici, poboljšao proces učenja i kako bi se pomoglo u zaštiti dece od maltretiranja na Internetu, saopštio je danas Unesko.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs/Agencije

Foto:Pixabay

U izveštaju agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kutluru navodi se da postoje dokazi da je prekomerna upotreba mobilnih telefona povezana sa lošijim učinkom školaraca, kao i da vreme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost dece, prenosi Gardijan.

Dodaje se da digitalna tehnologija u celini, uključujući veštačku inteligenciju (AI), uvek treba da bude podređena “viziji obrazovanja usmerenog ka čoveku”, te da nikada ne treba da zameni interakciju licem u lice.

Iz Uneska upozoravaju da je možda precenjen pozitivan uticaj “novih metoda učenja” i digitalne tehnologije na ishode i ekonomsku efikanost.

“Ne predstavljaju sve promene napredak. Samo zato što je nešto novo, ne mora da znači da bi odmah trebalo da bude i primenjeno svuda”, ističe se u izveštaju agencije Ujedinjenih nacija.

Napominje se da ne bi trebalo zanemariti “društvenu dimenziju” obrazovanja koje podrazumeva nastavu licem u lice.

“Digitalna revolucija ima nemerljiv potencijal, ali kao što su izrečena upozorenja o tome kako je treba regulisati u društvu, slična pažnja mora se posvetiti načinu na koji način se ona koristi u obrazovanju”, rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azule.

Studije pokazuju da zabrana daje bolje rezultate učenika

Da zabrana telefoniranja u školi dovodi do povećanja učinka pokazalo je viša studija, a između ostalog i studija iz 2015. godine koja je sprovedena u Engleskoj.

Prema ovoj studiji rezultati testova šesnaestogodišnjih učenika postali su bolji za 6,4%. Dvostruko veći rezultati su bili kod učenika sa slabim uspehom.

Mobilni već zabranjeni u Australiji, zabrana stiže i u Holandiju

Deca u državnim osnovnim školama u Južnoj Australiji već drugu školsku godinu započinju bez dozvole da ponesu svoje mobilne telefone na čas (osim ako su potrebni za aktivnosti na času). Slično je i u javnim školama Zapadne Australije, Viktorije, Tasmanije i Novog Južnog Velsa. 

Holandija je takođe najavila zabranu mobilnih telefona u učionici.

Uređaji će biti dozvoljeni samo ako su posebno potrebni, na primer tokom časova o digitalnim veštinama, iz medicinskih razloga ili za osobe sa invaliditetom.

„Iako su mobilni telefoni isprepleteni sa našim životima, oni ne pripadaju učionici“, rekao je ministar obrazovanja Robbert Dijkgraaf.

„Učenici treba da budu u stanju da se koncentrišu i da im se pruži prilika da dobro uče. Mobilni telefoni su smetnja, pokazuju naučna istraživanja. Moramo da zaštitimo studente od ovoga.”

Zabrana je rezultat sporazuma između ministarstva, škola i srodnih organizacija.

Da li će zahtev UNESCO biti usvojen globalno ostaje da se vidi, a veruje se da će brzi razvoj AI tehnologije ubrzati raspravu o zabrani.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: