Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Skupština Srbije
Skupština RS, Shutterstock

Poslanici su odlučili da zakon stupi na snagu ranije, odnosno u roku kraćem od osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Zakon se tiče finansijske pomoći mladima do 16 godina u iznosu od 10.000 dinara.

Prema tom zakonu, majke se za pomoć preko Uprave za trezor prijavljuju od 20. avgusta do 20. septembra, a isplata pomoći se očekuje od 25. septembra.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o fijansijskoj podršci porodici sa decom kojim se pomaže preduzetnicama.

Predloženim izmenama predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, odsustvo sa rada radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate.

Otac deteta ova prava može da ostvari posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno dete.

Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: