Podeli vest

Lekovi protiv gojaznosti neće biti uvršteni u najnoviju listu osnovnih lekova Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ali zato hoće tretmani za bolesti uključujući ebolu i multiplu sklerozu (MS), navodi se u dokumentima koje je danas objavila ta organizacija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gojaznost
Foto: Pixabay

Lista esencijalnih lekova SZO je katalog lekova koji bi trebalo da budu dostupni u svim zdravstvenim sistemima, preneo je Rojters.

Kako se navodi, grupa američkih akademika predložila je uključivanje lekova protiv gojaznosti na listu po prvi put ranije ove godine. Oni su se posebno fokusirali na aktivni sastojak liraglutid u Novo Nordiskovom leku za gojaznost Sakenda.

Međutim, stručni panel SZO danas je preporučio da se ne dodaju lekovi za mršavljenje, uz obrazloženje da je “neizvesna dugoročna klinička korist i bezbednost u ovoj populaciji pacijenata”.

Odluka je deo šireg ažuriranja liste ustanovljene na stručnom skupu u Ženevi u aprilu, a taj dokument je osmišljen kako bi uticao na državne odluke o kupovini lekova u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Stručnjaci su na listu dodali druge nove tretmane, kao na primer tri leka koji se pojedinačno mogu koristiti za lečenje višestrukih skleroza.

SZO je saopštio da će njihovim uključivanjem na listu “odgovoriti na važne potrebe javnog zdravlja i podršku smanjenju multiple skleroze na svetskom nivou”. Uključivanje na listu može imati veliki značaj, a stručnjaci podsećaju da je dodavanje na pomenuti spisak lekova za HIV 2002. pomoglo da oni budu mnogo dostupniji pacijentima sa AIDS-om u siromašnijim zemljama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ