Podeli vest

Ako stojimo suočeni sa direktnom sunčevom svetlošću, telo proizvodi vitamin D. “BAG” piše: „Većina potrebnog vitamina D proizvodi se kroz kožu.“ Da li ovo radi i sa “diskom” između? Hajde da malo rasvetlimo ovo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Sunce sija kraće. Manje jaka. Ovih dana udobno tonemo u dušek i potpuno nestajemo ispod pokrivača. Gledajte kao da je to sport visokih performansi i ostanite nepomični u ležećem položaju. Bez ikakve muke savesti – čak i po najlepšem vremenu . 

Ključna reč Vitamin D. Nije loša ideja nakon napornog serijskog maratona. Ali ustati, čak i izaći? Hmmm. Možda bismo radije pustili da nas  sunce obasja iz kreveta .

Možemo li proizvoditi vitamin D sa sunčevim zracima koji sijaju kroz prozor?

Nažalost ne. Majkl Holik, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Bostonu, rekao je za Njujork tajms da nije bitno da li je zima  ili leto: „Ako sedite iza prozora , nećete proizvoditi vitamin D. Potrebni su nam UVB zraci da sami proizvodimo vitamin D. Oni se apsorbuju od sunca u koži i pretvaraju u vitamin D. Ali ako postoji disk između nas i sunca , UVB zraci se filtriraju njime. Bez UVB zraka, bez vitamina D.

Dakle,  zatvorite laptop i idite na sunce! U oblačnim danima sledite savete iz sledećeg članka: Zimsko vreme je vreme za nedostatak vitamina D. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!