Podeli vest

MPC-OA je autokefalna crkva za Srpsku pravoslavnu crkvu i Rusku pravoslavnu crkvu, ali ne i za Vaseljensku patrijaršiju i još neke pravoslavne crkve.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

spc mpc
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/arhiva

Dugo očekivana zajednička liturgija sveštenstva MPC-OA i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja u Istanbulu nije okončana najavljivanim dobijanjem tomosa od Carigradske patrijaršije o autokefalnosti ove crkve.

Kako Tanjug saznaje u Beogradskoj patrijaršiji, u pregovorima patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Stefana nije postignuta saglasnost o autokefalnosti Ohridske arhiepiskopije koja isključuje dijasporu.

Makedonski mediji pišu da nakon jučerašnje zajedničke liturgije mnoga pitanja ostaju otvorena za MPC-OA, najpre kada će i da li će Vaseljenska patrijaršija izdati tomos o autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji i kako će se postaviti prema dijaspori, odnosno da li će Vaseljenska patrijaršija u zamenu za davaje tomosa tražiti dijasporu MPC-OA.

Ostaje i dalje pod znakom pitanja da li će Crkva u Skoplju moći da zadrži naziv “makedonska” i prihvati da bude preimenovana samo u Ohridsku arhiepiskopiju.

Iako se jučerašnja zajednička liturgija u Istanbulu najavljivala kao istorijska, skopski mediji pišu da je makedonska javnost ostala zatečena.

Skopski portal Plusinfo piše da, kako sada stvari stoje, MPC-OA je autokefalna crkva za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i Rusku pravoslavnu crkvu (RPC), ali ne i za Vaseljensku patrijaršiju i još neke pravoslavne crkve.

Tomos autokefalnosti od Carigradske patrijaršije MPC-OA bi mogla da čeka u nedogled, a u praksi bi, kažu, sve moglo veoma brzo da bude završeno.

Međutim, najveći problem, ipak, ostaje ime Crkve u Severnoj Makedoniji, jer naziv “makedonska”, kažu, najviše smeta vaseljenskom patrijarhu. Vartolomeju i Grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Inače, jučerašnjoj zajedničkoj liturgiji patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Stefana prisustvovao je i premijer Severne Makedonije Dimitar Kočevski, koji je pročitao “Oče naš”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: