Podeli vest

Vlada Australije je danas saopštila da će budžet ove zemlje nakon 15 godina biti u plusu, ali stručnjaci predviđaju da će višak novca biti brzo potrošen na zdravstvo, energetiku i vojsku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

austrija
Foto: Pixabay

Ministar finansija Australije Džim Čalmers je parlamentu rekao da će budžetski suficit za period između juna prošle i ove godine iznositi 2,59 milijarde evra, prenosi Rojters.

Očekivani suficit je posledica kombinacije niske nezaposlenosti od 3,5 odsto, otvaranja više radnih mesta i rasta plata, kao i povećanih cena izvoza.

Čalmers prognozira da će referentna kamatna stopa od 3,75 odsto dovesti do smanjenja stope inflacije u zemlji na 3,25 odsto, sredinom sledeće godine. U ovom trenutku, stopa inflacije u Australiji je 7,0 odsto.

Ministar finansija je parlamentu rekao da će vlada izdvojiti sredstva za smanjenje cena i računa za energente i tako pomoći centralnoj banci Australije (RBA) da se izbori sa inflacijom.

Kanbera će morati da izdvaja i više novca za zdravstvo, pošto se očekuje da će troškovi za bolnice i brigu za stare porasti svake godine za bar 6,0 odsto u periodu od narednih 10 godina.

Australija će do 2050. godine potrošiti 226,7 milijardi evra za nuklearne podmornice iz Velike Britanije i SAD, što znači da će budžet uskoro opet biti u minusu, konstatuje britanska agencija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: