Podeli vest

Na današnji dan, pre osam decenija, u jeku Drugog svetskog rata, nastala je novinska agencija Tanjug.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Tanjug

”Tanjug javlja…”, prvi put je emitovano, 5. novembra 1943. godine preko Radio službe Vrhovnog štaba Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije, a prva vest bio je ratni izveštaj.

Presudnu ulogu prilikom nastanka agencije imao je Moša Pijade. Iako najpoznatiji kao slikar, Pijade se od povratka sa školovanja u Srbiju 1910. godine, zapravo najviše bavio novinarstvom.

Šta znači skraćenica Tanjug?

Izvorno, to ime je značilo skraćenicu od Telegrafska agencija Nova Jugoslavija.

Zabeleženo je da je danima trajalo premišljanje oko naziva agencije, što je bio povod za brojne šale.

Nije slučajno da se Tanjug pojavio, odnosno počeo da se oglašava upravo posle Moskovske konferencije, a uoči Teheranske konferencije velikih sila (SAD, Britanija, Sovjetski Savez) na kojoj su donošene presudne odluke.

O potrebi ustanovljenja novinske agencije premišljalo se već tokom septembra.Formalna odluka o osnivanju Tanjuga doneta je 5. novembra 1943. godine.

Osim Vladislava Ribnikara, prvog direktora agencije, redakciju su na samom početku činili Lepa i Moša Pijde, Olga Ninčić Humo, Jara Ribnikar. Ubrzo im se pridružuju Milan Gavrić i Mahmud Konjhodžić.
Prva vest emitovana je 5. novembra 1943. godine, a polovinom novembra radio stanica Slobodna Jugoslavija koja je radila iz Sovjetskog Saveza izveštavala je o radu i informacijama Tanjuga.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: