Podeli vest

U Republici Srbiji u 2022. godini zaključen je 32 821 brak, razvedeno je 9 813 brakova, odnosno za 0,2% više u odnosu na prethodnu godinu. Prag za stupanje u brak, kao i za razvod se pomera ka zrelim godinama. Ovaj trend takozvanih razvoda “sedih glava” zabeležen je širom sveta. Sociolog Brad Vilkoks ima odgovor zašto je to tako

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pexels

Vilkoks navodi da se ovo može objasniti kulturološkim promenama u stavovima prema braku.

“Zabeležen je porast razvoda među pripadnicima generacije bejbi bumera od 1970-ih”, rekao je Vilkoks Fox News Digitalu. “Oni su deo generacije koja je stasavala tokom 1970-ih i kasnih 1960-ih, oni su drugačiji i odgajani su u individualističkom duhu”, kaže Volkoks ali i dodaje da postoje drugi razlozi.

Njegovi podaci pokazuju da parovi koji zanemaruju ulaganje vremena, energije i pažnje u svoje supružnike u korist svoje dece imaju problema da “očuvaju tu iskru u svom braku”.

Sebični mentalni sklopovi i pogrešni “romantični” pogledi na brak takođe mogu dovesti do razvoda, kaže on.

“Nakon što deca odu, tada su skloniji reći: ‘Pa, suštinski sam učinio/la šta sam mogao/la i trebalo/la za svoju decu. Sada je vreme da doživim romansu’ u dobu od 58, 65 ili čak 72 godine”, rekao je Vilkok.

“Očigledno postoje i slučajevi gde su ljudi dugo godina tolerisali alkoholizam, fizičko zlostavljanje ili druge ozbiljnije obrasce u braku. I oni samo kažu: ‘Dosta mi je, odlazim’.”

Sociolozi dodaju i da produžena životna očekivanja i finansijski sporovi takođe doprinose trendu “razvoda sedih glava”, ali upozoravaju da istraživanja pokazuju da u ovom sporu žene prolaze sa većim finansijskim posledicama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: