Specifičnost otvaranja ovogodišnjeg sajma je što je upriličeno tako da su svi govornici istovremeno prislonili dlan na “video zid”, čime su i virtuelno otvorena vrata Sajma turizma.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sajam turizma
FOTO TANJUG/ GRAD NOVI SAD KABINET GRADONACELNIKA/

Na Novosadskom sajmu danas je otvoren 53. Međunarodni sajma turizma, na kome će se u naredna tri danas predstaviti više od 250 učesnika iz 14 zemalja, a zemlja partner je Crna Gora.

Pozdravne reči uputili su gradonačelnik Novog Sada Milan Ðurić, ministar turizma i omladine Srbije Husein Memić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Ðurović, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Specifičnost otvaranja ovogodišnjeg sajma je što je upriličeno tako da su svi govornici istovremeno prislonili dlan na “video zid”, čime su i virtuelno otvorena vrata Sajma turizma.

U ime Novog Sada kao grada domaćina Sajma turizma, želim posebno da pozdravim naše goste iz Crne Gore, kao zemlje partnera ovog sajma. Dve evropske titule kojima je ovenčan Novi Sad, a to su Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, uticale su na celokupan imidž Srbije, rekao je gradonacelnik Ðurić.

Naš grad, kako je istakao, postao je jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija u ovom delu Evrope, turizam je u stalnoj ekspanziji, a nagrade i priznanja se samo nižu, na šta smo jako ponosni, saopsteno je iz gradske uprave.

Pre 10 godina, broj noćenja u Novom Sadu iznosio je 220.000, a do kraja tekuće godine broj noćenja bi mogao da dosegne brojku od fantastičnih pola miliona noćenja turista, što bi bio novi rekord za Novi Sad, kazao je Ðurić.

Turizam je jedna od najperspektivnijih privrednih grana, i zato očekujem ća ćemo ova tri sajamska dana iskoristiti da širimo znanja, iskustva i potencijalnu saradnju. Organizatorima i izlagačima želim uspešne poslovne dane, a svim posetiocima da uživaju u ovom jedinstvenom sajmu, ali i našem Novom Sadu, rekao je gradonačelnik Milan Ðurić.

Ministar Ðurović naglasio je, u ime Vlade Crne Gore, da mu je čast što je na Sajmu turizma i izrazio želju da tokom manifestacije budu osnažene ekonomija i turizam svih zemalja učesnica.

Ministar Memić je rekao da ga raduje što je ovogodišnje izdanje sajma turizma izdvojeno iz LORIST-a i najavio da će naredna godina za turizam Srbije biti izrazito razvojna, posebno u oblasti ulaganja u turističku infrastrukturu.

Prilikom obilaska mnogobrojnih štandova, medijima su su se obratili i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević i generalni direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Radojević je istakao da je turizam važan segment privrede grada i da samo se samo zajednički, timski i sinerijom više činilaca postižu vrhunski rezultati.

Martinović je rekao da je upravo zahvalujući dobroj saradnji Grada i NSZ, stopa nezaposlenosti u Novom Sadu danas rekordno niska, a da će ta nacionalna služba za zapošljavanje u narednom periodu staviti akcenat na obrazovanje i razvoj kvalitetnih kadrova u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Na Sajmu je prisutno više od 250 učesnika iz 14 zemalja, a pored Srbije, tu su izlagači iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Iraka i Austrije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: