Podeli vest

Ministarstvo zaštite životne sredine za 2022. godinu planiralo 150 miliona dinara za subvencionisanje kupovine eko vozila, a pojedinačne subvencije kreću se od 250 evra do 5.000 evra, pišu Novosti

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

eco auto
Foto: Shutterstock

Na putevima u Srbiji ima gotovo 10.000 vozila na električni i hibridni pogon, što znači da je broj ovih vozila u poslednjih godinu dana i više nego dupliran.

Veliko interesovanje građana prati i sve veća podrška države, tako da je Ministarstvo zaštite životne sredine za 2022. godinu planiralo 150 miliona dinara za subvencionisanje kupovine eko vozila, a pojedinačne subvencije kreću se od 250 evra do 5.000 evra, pišu Novosti.

Procedura za dobijanje subvencije je od ove godine pojednostavljena, a pravo mogu da ostvare građani, firme i druga pravna lica koja podnesu zahtev do 31. oktobra 2022. godine.

Subvencioniše se samo kupovina novih vozila i nije moguće retroaktivno konkurisati.

“Samo tokom 2021. godine, Ministarstvo je podržalo kupovinu više od 500 električnih i hibridnih vozila. To je odličan rezultat, a nastojaćemo da i u ovoj godini podržimo što više kupaca ove vrste vozila, jer ona znatno manje ili nimalo ne zagađuju životnu sredinu”, kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine, a prenose Novosti.

Masovnije korišćenje ekološki prihvatljivije vrste vozila, kažu u Ministarstvu, doprinosi i smanjenju aerozagađenja koje dolazi iz saobraćaja.

Navodi se da, iako je udeo emisija PM10 i PM2.5 čestica u drumskom saobraćaju relativno mali, po emisijama azot oksida u 2020. godini drumski saobraćaj je bio drugi najveći zagađivač, sa doprinosom od 19 odsto.

Podseća se da se subvencije dodeljuju po posebnoj Uredbi koju donosi Vlada Srbije svake godine, a u tom dokumentu, objavljenom na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine, navedeni su svi detalji od značaja za zainteresovane za ovaj vid podrške.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: