Podeli vest

Beograd i Priština moraju da nastave da preduzimaju stalne napore za deeskalaciju situacije, posebno kada je reč o održavanju novih izbora na severu KiM što pre, uz aktivno učešće Srba na KiM, navedeno je u nacrtu zaključaka koji će biti usvojeni na samitu EU koji će biti održan u četvrtak i petak u Briselu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska unija
Foto: Pixabay

U dokumentu, u koji je Tanjug imao uvid navodi se da Evropski savet žali što obe strane ne primenjuju sporazum na putu normalizacije i aneks njegove implementacije, kao i druge sporazume postignute u dijalogu pod posredstvom EU, pod vođstvom visokog predstavnika i uz pomoć specijalnog izaslanika.

Dodaje se da Savet poziva Beograd i Prištinu da ih sprovedu, bez odlaganja i preduslova.

To uključuje osnivanje Zajednice srpskih opština, navedeno je nacrtu zaključaka.

Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe strane rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka, ističe se u nacrtu zaključaka.

Evropski savet je duboko zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu KiM i najoštrije osuđuje napad na tzv. kosovsku policiju od 24. septembra 2023. godine, stoji u nacrtu zaključaka.

Kako se navodi, Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo budi izvedeni pred lice pravde i da Beograd u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake.

“Neuspeh deeskalacije tenzija imaće posledice”, piše u nacrtu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: