Podeli vest

Nedavno ispitivanje tržišta prehrambenih proizvoda u Srbiji otkrilo “alarmantnu situaciju” u pogledu autentičnosti proizvoda poput meda, rakije i vina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencija/Bilten.rs

Foto:Pixabay

Na ovu “alarmantnu situaciju” upozorilo je Udruženje “Pokret potrošača za kvalitet hrane” iz Pančeva

Kako se navodi u saopštenju ovog udruženja, upitna je prirodnost porekla šećera i etanola u navedenim proizvodima, ali i dodate vode.

U 88 odso slučajeva med nije pravi

Kada je u pitanju med, ističu da, prema istraživanju, čak 22 uzorka (88 odsto) od ukupno 25 testiranih uzoraka meda iz sedam najvećih trgovinskih lanaca, nisu prošla test autentičnosti.

To znači da veliki deo meda koji se trenutno nalazi u sedam velikih trgovina ne ispunjava kriterijume autentičnosti i nije med, tvrdi pančevačko udruženje i dodaje da su medu dodavane razne vrste šećera u ne malim količinama.

Preko 88 odsto uzoraka vina ima dodatak vode ili alkohala koji nije od grožđa

Prema istraživanju, čak 16 uzoraka vina (88,89 odsto) od ukupno ispitanih 18 uzoraka vina iz najvećih trgovinskih lanaca i uglavnom iz uvoza, nije zadovoljilo kriterijume autentičnosti.

Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu kvaliteta vina dostupnih na tržištu, kao i informacija o njihovom poreklu, navodi udruženje potrošača iz Pančeva.

Vinu je dodavana i voda i alkohol koji nije poreklom od grožđa.

Preko 85 voćnih rakija ne zadovoljava kriterijume kvaliteta

Čak 85,71 odsto ispitanih uzoraka voćnih rakija (6 od 7) nije prošlo ispitivanje botaničkog porekla etanola, rekli su iz pančevačkog udruženja.

Ovo, prema njihovim navodima, ukazuje na ozbiljan problem vezan za kredibilitet deklaracija proizvoda i potvrđuje da je neophodno hitno delovati kako bi se obezbedio kvalitet voćnih rakija.

Udruženje apeluje na nadležne organe, proizvođače i trgovce da hitno preduzmu mere kako bi se obezbedila autentičnost i kvalitet proizvoda na tržištu prehrambenih proizvoda u Srbiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: