Podeli vest

Nadzorni odbor kompanije Meta koja poseduje mreže Fejsbuk, Instagram i WhatsApp, odlučio je da treba ukinuti zabranu upotrebe reči ”šahid“, odnosno ”mučenik“ na arapskom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

META
Foto: Shutterstock

Savetodavni odbor je saopštio Meti da zabrana ove reči ograničava slobodu govora, kao i da je zabrana nepotrebna, prenosi Al Džazira.
Kompanija je priznala da je sadržaj s terminom ”šahid“ više uklanjanjan prema politici moderiranja nego bilo koja druga reč ili fraza na platformama Mete.
Politika moderiranja sadržaja smatra da se izraz ”šahid“ koristi kao pohvala kada se pominje u vezi sa organizacijama koje su uključene na njenu listu opasnih organizacija i pojedinaca (DOI).


Odluka nadzornog odbora dolazi nakon uzastopnih kritika upućenih Meti zbog pristupa sadržaju koji objavljuju arapski govornici.
U decembru prošle godine, organizacija za ljudska prava Human Rights Watch je objavila izveštaj u kojem se zaključuje da su Metine politike moderiranja dovele do cenzure sadržaja koji se odnosi na nastavak izraelsko-palestinskog sukoba.
U izveštaju ova grupa za ljudska prava je otkrila je da je Meta zloupotrebila svoju politiku DOI da ”ograniči legitiman razgovor o konfliktu između Izraela i palestinskih oružanih grupa“.


Nezavisna istraga koju je grupa pokrenula 2021. otkrila je da su politike moderiranja sadržaja kompanije ”imale negativan uticaj na ljudska prava palestinskih korisnika“ i da su negativno uticale na ”sposobnost Palestinaca da dele informacije o svojim tekućim iskustvima”.


Nadzorni odbor je osnovan 2020. i finansira ga Meta, ali radi nezavisno od kompanije.
Kada Facebook i Instagram donesu odluke da uklone određeni sadržaj sa svojih platformi, Meta može zatražiti od odbora da pregleda te odluke, posebno kada izazivaju kontroverzu, a zatim odbor daje preporuke i donosi odluke vezane za sadržaj Metinih platformi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: