Hrišćani široms veta koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru sutra proslavljaju najveći hrišćanski praznik – uskrsnuće Isusa Hrista, a u Beogradu će večeras biti Uskršnje bdenje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, sutra slave katolici, protestanti, anglikanci, kao i neke pravoslavne i brojne manje crkve.


Uskršnje slavlje za vernike označava kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove.


Jaje predstavlja simbol obnavljanja prirode i života, a uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.
Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.


Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet ponovio je da je veoma važno da se sačuvaju običaji i da se Uskrs proslavi sa porodicom.
On je podsetio da smo se juče, na Veliki petak sećali smrti Isusa na krstu, da je danas u katoličkoj crkvi miran dan – ništa se ne radi, i da noćas, bdenjem počinju pripreme za Uskrs, koji znači da je Bog u Isusu pobedio smrt.


U uskršnjoj poslanici nadbiskup Nemet je poručio je da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka i da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu.


Nadbiskup je čestitao Uskrs svim vernicima koji ga slave sutra i naveo da je glavni zadatak naveštavanje radosne vesti o tom prazniku i da nije ljudska slabost ta koja ima poslednju reč, kao ni greh ni prevara, već Božji večni život.


U nedelji uskrsnuća gospodova – u Beogradu sutra na Uskrs bogosluženja će biti u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u 11.00 sati a predvodiće je Nuncij. U Konkatedrali, župe Krista Kralja, mise su u 10.00 i 18.00 a 11.30 na engleskom – Blagoslov jela biće nakon mise u 10.00 sati.


U Župi sv. Ante Padovanskog mise će biti u 10.00 i 18.00 a u Župi sv. Ćirila i Metoda u 7.00, 10.00 i 18.00. U Župi sv. Petra, prva misa je u 9.00 i to na engleskom, a druge dve su u 10.30 i 18.00.


U Rimokatoličkoj župi Zemun u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja je spomenik kulture Republike Srbije od 2022. godine, svete mise biće u 8.00,10.00 i 18.00.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povdom Uskrsa uputio je čestitku nadbiskupu beogradskom i metropolitu monsinjoru Ladislavu Nemetu i svim hrišćanskim vernicima koji sutra slave Uskrs.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ