Podeli vest

Nagrada “Meša Selimović” za najbolju knjigu 2023. godine pripala je u Selimiru Raduloviću za pesničku knjigu “Zapis na stubu, jerusalimskom”, u izdanju Lagune, saopštili su danas organizatori iz kompanije Novosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Na svečanosti u Vukovoj zadužbini, novinar Novosti Dragan Bogutović je rekao da je veliki žiri sastavljen od 59 književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara u konkurenciji više od 80 naslova izabrao Radulovićevu knjigu dodelivši joj najviše – 28 glasova.


Radulović se, kao 36. dobitnik nagrade “Meša Selimović”, zahvalio “kolegama, kritičarima i piscima, koji su u ‘Zapisu na stubu, jerusalimskom’ prepoznali onaj višak smisla koji ih je usmerio da daju svoj glas”.
“Radostan je i pun časti ovaj tren kad stajem pod Mešinu književnu zastavu”, rekao je Radulović, direktor Biblioteke Matice srpske i autor 12 pesničkih knjiga, poput “Poslednji, dani”, “Dvanaest” i “Izveštaj iz zemlje živih”.


U svom obraćanju, Radulović je primetio da je “pesma, kao i molitva – disanje”, da čine čoveka živim i mogu se nazvati “očima i krilima duše”.
“Pesma, kao i molitva, nije stvar pripreme, usredsređenosti, već dar, Očev. Ona nije merljiva udelom pesničkog napora. Pesnik može biti spreman za pesmu, ali je pitanje da li je to dovoljno, Jer ništa ne biva, kao i u slučaju molitve, bez blagoslova, Očevog”, istakao je pesnik.


Kako je najavljeno, Raduloviću će nagrada kompanije Novosti koja se sastoji od plakete, reljefa sa likom književnika Meše Selimovića (1910-1982), povelje i novčanog iznosa biti uručena u martu na Kosančićevom vencu.


Na drugom mestu, po glasovima žirija je bio Slobodan Jović sa knjigom “U kostreti” i 19 glasova, sledi Nenad Šaponja i “Psihologija gravitacije” sa 18 glasova, “Načertanije” Matije Bećkovića je dobilo 12 glasova, a “Vidi, vidi” Slobodana Zubanovića 11 glasova, naveo je Bogutović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…