Podeli vest

Nekoliko udruženja civilnog društva održalo je danas polusatnu antiratnu akciji u centru Zagreba, na Trgu bana Jelačića, u znak sećanja na ljude ubijene i proterane tokom i nakon vojne operacije “Oluja”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK

Centar za žene žrtve rata – ROSA, Centar za građansku hrabrost, Ženska mreža Hrvatske i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK iz Sarajeva, u saopštenju su poručili da imaju odgovornost da ukažu na politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima srpske nacionalnosti u Hrvatskoj.

Podsećaju da su za vreme i nakon operacije “Oluja” pripadnici Hrvatske vojske, policije i civili počinili veliki broj ratnih zločina, a najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran.

Ubijeno je više od 600 civila, spaljeno više od 22.000 kuća, a iz Hrvatske je tada izbeglo oko 200.000 građana, čiji je povratak godinama bio otežavan i onemogućavan.

“Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost hrvatske države. Neodgovorno ponašanje predstavnika vlasti vodi nas u još dublje društvene podele. Nepostojanje iskrenosti i poštovanja prema svim žrtvama, nedopustivo je i sramotno. Suočavanje društva s ‘Olujom’ treba biti utemeljeno na utvrđivanju činjenica o počinjenim ratnim zločinima i politici etničkog čišćenja. Suočavanje je garancija da se istorija neće ponavljati”, navode u saopštenju.

Oni zahtevaju od predstavnika državnih institucija da procesuiraju odgovorne za ratne zločine i pozivaju pravosuđe Hrvatske da transparentno informiše javnost o procesuiranju svih zločina počinjenih za vreme i nakon operacije “Oluja”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: