Podeli vest

Brojne škole na severu američke države Njujork su donele odluku o otkazivanju ili skraćivanju nastave 8. aprila zbog očekivanog potpunog pomračenja Sunca.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

FOTO PIXA BAY

Zvanično objašnjenje za ovu odluku su gužve u saobraćaju koje će nastati zbog pomračenja, ali je i nezvaničan motiv pokušaj škola da izbegnu odgovornost za moguća oštećenja vida koja bi učenici zadobili posmatrajući pomračenje bez zaštite u okruženju škole, prenosi Njujork post.

Pomračenje Sunca će biti vidiljivo u 15.18 sati po lokalnom vremenu (9.18 po srednjoevropskom vremenu), odnosno u delu dana kada se učenici vraćaju kućama iz škole.

Zona pomračenja, odnosno oblast iz koje će pomračenje biti savršeno vidljivo, obuhvata 29 od 62 okruga Njujorka, a policija u tim oblastima upozorava na velike gužve u saobraćaju već od podneva, naročito zbog velikog broja turista koji će doći da posmatraju ovu pojavu.

Potpuno pomračenje Sunca, odnosno savršeno poravnanje Zemlje, Meseca i Sunca videće se sutra iz Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Pomračenje će trajati četiri i po minuta, a moći će da se posmatra i na sajtu i “Jutjub” kanalu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

Za razliku od delimičnog, potpuno pomračenje Sunca potamni nebo kao da je sumrak i omogućava da se vidi korona Sunca, odnosno njegova atmosfera jarke bele boje.

Očekuje se da će i biti veliki broj onih koji će izučavati ovaj fenomen, merenjem stišavanja aktivnosti i oglašavanja ptica i drugih životinja, pada temperature na Zemlji i efekta na kanale komunikacije.

Ovo pomračenje je neobično jer, iako se inače vidi sa istog mesta jednom na svakih 375 godina, u državi Ilinois će biti vidiljivo drugi put posle samo sedam godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: