Zdrava ishrana je glavna stvar kada je u pitanju očuvanje zdravlja. Nova studija sada pokazuje koja hrana ima slične štetne efekte na telo kao pušenje.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pexels

Lekari se slažu da se mnoge bolesti mogu sprečiti zdravim načinom života. Pored mnogo vežbanja na svežem vazduhu i dovoljno sna, važna je i zdrava ishrana. Verovatno je do sada dobro poznato da visoko obrađena hrana nije deo zdrave ishrane. Međutim, još gore je od toga.

Nova studija objavljena u British Medical Journalu pokazuje da je industrijski proizvedena hrana još štetnija nego što se ranije mislilo.

Rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti je 50 odsto veći

Istraživači sa Univerziteta Deakin u Australiji procenili su podatke iz 45 različitih studija u poslednje tri godine sa ukupno skoro deset miliona učesnika.

Utvrđeno je da ljudi koji konzumiraju visok udeo prerađene hrane u svojoj ishrani imaju veći rizik od brojnih štetnih posledica po zdravlje, kao što su gojaznost, problemi sa spavanjem i veća smrtnost. Ali ono što je postalo još jasnije iz ove studije je da ljudi koji konzumiraju dosta prerađebe hrane imaju:

  • 50 posto veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti
  • 48-53 posto veći rizik od mentalnih poremećaja i anksioznosti
  • i 12 odsto veći rizik od dijabetesa tipa 2

Ovi sumnjivi industrijski proizvodi uključuju, između ostalog

  • upakovanu pečenu robu (poput kroasana)
  • Slatka pića
  • Slatke žitarice
  • Čips
  • Gotova i zamrznuta jela

Proizvodi poput ovih prolaze kroz više industrijskih procesa i često sadrže boje, emulgatore, arome, previše šećera ili soli i nezdravih masti i stoga mogu oštetiti mikrobiom u crevima .

Prekomerna potrošnja je uporediva sa pušenjem cigareta

Autori studije zaključuju da je zdravstveni efekat prekomerne konzumacije takvih proizvoda uporediv sa pušenjem cigareta.

„Ovi rezultati stoga naglašavaju pozive za javnozdravstvenim merama koje imaju za cilj da minimiziraju potrošnju visoko prerađene hrane i na taj način poboljšaju zdravlje stanovništva“, navodi se u saopštenju .

Prema studiji, udeo industrijski proizvedene hrane može da čini do 58 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa u zemljama sa visokim prihodima. U mnogim zemljama sa niskim i srednjim dohotkom, taj se udeo naglo povećao poslednjih decenija.

Najvažniji saveti za zdravu ishranu

Nemačko društvo za ishranu “eV “je nedavno prilagodilo svoje preporuke za ishranu. Aspekti kao što su održivost i uticaj na životnu sredinu sada takođe igraju veću ulogu. Oni stoga preporučuje pretežno biljnu ishranu, jer ne samo da je zdrava već i štiti životnu sredinu. Shodno tome, zdravstvena i ekološki održiva ishrana se sastoji od više od tri četvrtine biljne hrane i skoro četvrtine namirnica životinjskog porekla.

Foto:Pixabay

Nemačka zdravstvena organizacija ne savetuje proizvode životinjskog porekla jer je velika konzumacija mesa povezana sa većim rizikom od razvoja određenih bolesti kao što je rak debelog creva. Osim toga, proizvodnja životinjske hrane kao što su meso i mlečni proizvodi ima veći uticaj na životnu sredinu od proizvodnje biljnih proizvoda.

Uzimajući sve ovo u obzir preporuka je sledeća:

  • 1,5 litara vode ili nezaslađenog čaja dnevno
  • Pet porcija (po mogućnosti sezonskog) voća i povrća dnevno
  • Mahunarke kao što su grašak, pasulj i sočivo jednom nedeljno i šaka orašastih plodova jednom dnevno
  • Preferirajte proizvode od žitarica od celog zrna. Bićete siti duže i sadrže više vitamina od proizvoda od belog brašna.
  • Preferirajte biljna ulja poput uljane repice i maslinovog ulja
  • Dve porcije mleka i mlečnih proizvoda dnevno
  • Riba jednom ili dva puta nedeljno. Obezbeđuje vredne omega-3 masne kiseline i jod.
  • Najviše 300 grama mesa i kobasica nedeljno
  • Izbegavajte slatku, slanu i masnu hranu jer prerađena hrana povećava rizik od gojaznosti, visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: