Podeli vest

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će od danas ponovo pozvati predstavnike opozicije na razgovore o izbornim uslovima i preporukama ODIHR-a.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ (STF)

Na pitanje da li će legitimitet izbra biti ugrožen ako dve ili tri najjače opozicione grupacije bojkotuju izbore, Brnabić je odgovorila da će biti narušen samo legitimitet opozicije.

“Njihov legitimitet sada postaje upitan. Njihova neozbiljnost postaje potpuno neupitna. Ove izbore imamo zato što su ih oni tražili i sada će ih bojkotovati”, rekla je Brnabić, gostujući sinoć na TV Pinku.

Ona je istakla da je pre raspisivanja beogradskih izbora treći put sam pozvala opoziciju na razgovor i podsetila da se 4. marta nisu odazvali na poziv predsednika Aleksandra Vučića na konsultacije, što im je bila zakonska obaveza.

“U ponedeljak samo imali korektan, ali izuzetno težak razgovor. Opozicija nije želela da razgovara o ODIHR preporukama, već samo o svoja tri zahteva: da se formira nezavisna komisija za kontrolu biračkog spiska, da budu ravnopravno predstavljeni na javnom servisu i da se lokalni i beogradski izbori održe u istom danu”, podsetila je predsednica Skupštine.

“Odmah smo im odgovorili da je prvi zahtev prihvaćen, drugi ne možemo, jer ne kontrolišemo rad javnih servisa, ali da ćemo razgovarati sa njima o tome, dok treći ne možemo jer je protivzakonit”, objasnila je Brnabić.

Rekla je da se sa opozicijom videla i u sredu kada im je ponudila alternativni predlog – da u vezi sa svim drugim lokalnim izborima razgoravaju oko datuma, možda na jesen pa da se naprave privremeni organi, ali da je to opozicija odbila.

“Dva puta sam ih pitala da nastavimo zajedno da radimo na ODIHR preporukama, na formiranju komisije za biračke spiskove, ali su oni sve to odbili”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je i dok su DS i DOS bili na vlasti, postojao veliki broj ODIHR preporuka, pre svega oko jedinstvenog biračkog spiska, ali da vlast tada nije bila zainteresovana.

Brnabić je zahvalila svim Beograđanima koji su listi SNS pružili podršku, podsetivši da su u nedelju predali listu sa 20.000 potpisa građana, koja je prihvaćena pod nazivom “Aleksandar Vučić – Beograd sutra”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: