Podeli vest

U godišnjem izboru vinskog magazina Vino.rs podeljena su priznanja u 23 kategorije najboljim vinima i vinarijama Srbije, a za najbolje crveno vino u 2023. godini proglašeno je Cabernet Sauvignon Grand Reserva iz 2017. vinarije Radovanović iz Krnjeva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VINO.RS

Ovogodišnja konkurencija je bila velika, a kvalitet i broj vinskih etiketa pokazuje da je domaća vinska scena sve bogatija i da Srbija zauzima sve bolje mesto među zemljama poznatim po proizvodnji najboljih vina, navodi se u saopštenju magazina.


Najbolje belo vino je sovinjon blan Ex Cathedra 2021 vinarije Erdevik, koja je ponela i naziv najbolje vinarije, titulu najboljeg roze vina ponela vinarija Vertiz pod etiketom Eau de Rosé 2022, a u kategoriji najbolje penušavo vino nagrađena je vinarija Zvonko Bogdan pod etiketom Eclater 2018.


U kategorijama lokalnih autohtonih sorti pobednici su Bukovski Cuvee 2019 negotinske vinarije Matalj, i Grašac 2020 Vinčić.
Najbolja organska vina su Dionizije 2019 Jović i Furmint Kew 2019 Sagmeister, dok je u kategoriji oranž vina pobedio Morange 2018 Milijan Jelić.
Izabrana su i najbolja desertna vina, te ona s najboljim odnosom cene i kvaliteta, što je posebno zanimljivo za kupce.


U ostalim kategorijama treba istaći da je Wine Vision Open Balkan drugu godinu zaredom izabran za najbolju manifestaciju i najbolji vinski brend Srbije, da je vinarija Jović iz okoline Knjaževca proglašena za najbolju malu vinariju, a naziv najbolje mlade ponela je vinarija Lakićević iz Leposavića na KiM.


Priznanje za najveći doprinos vinskom turizmu otišlo je raskošnoj vinariji Atelje vina Šapat u Slankamenu, a najbolji dizajn vinskih etiketa ima organska vinarija Imperator s Fruške gore.


Pobednička vina će biti predstavljena na posebnim degustacijama u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu, a rezultati po svim kategorijama i obrazloženjima mogu se pogledati na sajtu Vino.rs.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: