Podeli vest

Velika Zlatna Arena za najbolji film 70. Pulskog filmskog festivala dodeljena je filmu “Veće od traume”, rediteljke Vedrane Pribačić, dok je nagrada “Zlatna vrata Pule” za najbolji hrvatski film po oceni publike dodeljena filmu “Cvrčak i mravica”, reditelja Luke Rukavine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

film
Foto: Pixabay

Svečanost dodele Zlatnih Arena održana je u subotu uveče po prvi put u pulskom Malom rimskom kazalištu za filmove u glavnom programu, te u sekcijama Hrvatski film i Hrvatske manjinske koprodukcije, a nakon svečane ceremonije, filmaši nagrađeni na jubilarnoj 70. Puli zaputili su se u Arenu i naklonili publici, prenela je Hina. 

U konkurenciji za nagrade bilo je 13 naslova u sekciji Hrvatski film te sedam u Hrvatskoj manjinskoj koprodukciji.

O dobitnicima Velike zlatne arene za najbolji film i nagrade Breza za najboljeg debitanta odlučivao je žiri kojim je predsedavala glumica Nives Ivanković, a članice su još bile spisateljica i dramaturg Tena Štivičić, snimateljka Tamara Cesarec, producentkinja Maja Popović Milojević i rediteljka Snježana Tribuson.

U konkurenciji Hrvatskog filma Zlatna Arena za režiju dodeljena je reditelju i scenaristi Juraju Lerotiću za film “Sigurno mesto”, za scenario Luki Rukavini i Roni Žulj za film “Cvrčak i mravica”. 

Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Tihani Lazović za ulogu Tine u filmu “Samo kad se smejem” rediteljke Vanje Juranić, dok je za najbolju glavnu mušku ulogu Zlatna Arena uručena Goranu Markoviću za ulogu Damira u filmu “Sigurno mesto”.

Zlatna Arena za fotografiju pripala je Marku Brdaru za film “Sigurno mesto”, za montažu Dubravki Turić za film “Tragovi” u kojem potpisuje i režiju, dok je nagrada Breza za najboljeg debitanta dodeljena Josipu Žuvanu za režiju filma “Garbura”. 

Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Ivani Roščić, a za najbolju sporednu mušku ulogu dobio ju je Krešimir Mikić. U hrvatskoj manjinskoj koprodukciji Zlatna Arena za najbolju Hrvatsku manjinsku koprodukciju dodeljena je dokumentarnom filmu “Dosje Labudović: Nesvrstani”, rediteljke Mile Turajlić.

Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu pripala je Kseniji Marinković za ulogu Draginje u filmu “Da li ste viđeli ovu ženu?” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, a za glavnu mušku ulogu Adnanu Omeroviću za ulogu Zorana u filmu “Najsretniji čovek na svetu” Teone Strugar Mitevske.

U pulskoj Areni u subotu uveče na zatvaranju festivala prikazan je van konkurencije dokumentarni film “Brod” reditelja Elvisa Lenića, u produkciji Kinematografa.

Reč je o emotivnom filmu koji govori o zlatnom dobu, ali i sadašnjem trenutku brodogradilišta “Uljanik” ispričanom iz perspektive ljudi koji su u njemu radili.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: