Podeli vest

Vlada Sjedinjenih Američkih Država se umorila od “nezahvalnosti” ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, a sve više Amerikanaca sa svih strana političkog spektra počinje da dovodi u pitanje posvećenost SAD Ukrajini, navodi se u komentaru lista “Hil”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Shutterstock / Ilustracija

“Zelenski se ponaša kao razmaženo, ćudljivo dete koje dobija sve što želi, ali to još uvek nije dovoljno. Mnogi u američkoj vladi i mnogi naši građani su umorni od njegovog ponašanja. Uveravam vas, on takođe ‘pali sve mostove’ u Evropi”, citira se u tekstu izjava bivšeg visokog zvaničnika Pentagona.

Prema najnovijoj anketi Galupa, 43 odsto Amerikanaca, što je novi maksimum, smatra da SAD daju dovoljan iznos za pomoć Ukrajini.

Sve manje američkih građana (26 odsto) smatra da Vašington ne čini dovoljno, a ovaj broj je pao za 12 procentih poena od avgusta 2022. godine.

Takođe, blago je povećan broj onih koji veruju da SAD čine previše za Ukrajinu (29 odsto). Kako se ističe u komentaru, u poslednje vreme ogorčenje ukrajinskog lidera u vezi sa nabavkom novog naoružanja ili članstvom u NATO-u postaje sve glasnije i emotivnije, što ne prija mnogo njegovim zapadnim sponzorima. U ovom trenutku, tempo i obim podrške Kijevu se zbog toga nisu promenili, ali posmatrač je sugerisao da bi strpljenje Zapada sa ludorijama Zelenskog moglo da pukne.

“Dovodna slavina ostaje otvorena. Ali koliko dugo?” navodi se u tekstu.

Zelenski je u petak otpustio ambasadora u Velikoj Britaniji Pristajka, koji ga je ranije kritikovao jer je rekao da će se svakog jutra zahvaliti britanskom ministru odbrane Benu Volasu na vojnoj pomoći.

Na sajtu predsednika nisu navedeni razlozi za ovu odluku. Jedan od poslanika ukrajinskog parlamenta rekao je američkom izdanju Njuzvika da taj potez “odslikava raspoloženje i atmosferu u Kijevu tokom rata”. Još u junu 2022, predsednik Džozef Bajden se obrušio na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u vezi sa njegovim neprestanim zahtevima za američku pomoć, podseća se u komentaru vašingtonskog dnevnika.

“Bajden samo što je završio telefonski razgovor sa Zelenskim tokom kojeg je odobrio još milijardu dolara američke vojne pomoći, kada je ukrajinski lider počeo da nabraja sve dodatne stvari koje bi želeo, a nije dobio. Prema više izvora, Bajden je izgubio živce i povikao da bi Zelenski trebalo da pokaže više zahvalnosti za milijarde pomoći koju je dobijao od Sjedinjenih Američkih Država preko leđa američkog naroda”, stoji u tekstu.

Godinu dana kasnije, Bajdenova administracija još jednom ukazuje na nezahvalnost Zelenskog, tokom samita NATO-a u Viljnusu, i to preko Bajdenovog savetnika Džejka Salivena koji je uputio jasnu kritiku Zelenskom, a da nije izgovorio njegovo ime.

On se oglasio nakon što je Zelenski šokantno “zakukao” preko Tvitera da je stav Bajdenove administracije o članstvu Ukrajine u NATO-u “bez presedana i apsurdan”.

Salivan je rekao da SAD “zaslužuju određeni stepen zahvalnosti” za milijarde dolara poreskih obveznika koje su već dale za odbranu Ukrajine.

“Stepen? Neki bi mogli reći da naša nacija zaslužuje ceo termometar, pošto je američka pomoć Ukrajini jednaka ili prevazilazi celokupnu evropsku zajedno”, navodi autor teksta.

Međutim, uprkos stalnim prekorima ukrajinskog predsednika, Bajdenova administracija ne pokazuje znake usporavanja podrške. SAD će objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini od 1,3 milijarde dolara u narednim danima iz svog programa Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI), koji dozvoljava administraciji predsednika Džoa Bajdena da kupuje oružje iz industrije umesto da povlači oružje iz američkih zaliha oružja.

Ovo je, ocenjuje se u tekstu, dobro za Ukrajinu i odbrambenu industriju, ali loše za američke poreske obveznike ili one koji traže strogu odgovornost u vezi sa milijardama dolara pomoći i vojnih zaliha koje neprestano ulaze u ratom razorenu zemlju. Iako postoji očita ogorčenost zbog uočenog nedostatka pažnje Zelenskog za novac i municiju koju mu Zapad šalje, otvor za te zalihe ostaje širom otvoren.

Bajden i njegov tim možda žele da nastave da šalju milijarde u Ukrajinu, ali izgleda da sve više Amerikanaca želi da “pritisne kočnice ulazeći u sledeću seriju beskrajnih krivina”.

Trend koji će verovatno rasti kako američki narod sve više gleda užasne posledice rata, istovremeno odlučujući da Zelenskog posmatra realno, umesto na pijedestalu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: