Podeli vest

U letnjim mesecima roditelji su skloni da kolica beba prekrivaju tkaninom kako bi dete zaštitili od sunca, stručnjaci upozravaju da se time čini više štete nego koristi, a evo i zašto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Sposobnost regulacije temperature kod bebe nije dovoljno razvijena i ona u kratkom vremenu mogu da dehidriraju, pa čak i da dožive toplotni udar.

Pokrivanjem kolica onemogućujete strujanje vazduha, a neki testovi su pokazali da se u ovakvim kolicima posle sat vremena u polu-hladu, uobičajeno vreme šetnje na otvorenom, kolica zagreju na preko 45C. Posebno to ne činite u kolima.

Važno je da postoji cirkulacija vazduha pa na kolicima ostavite otvorene mrežice za hlađenje koje uglavnom postoje, savetuju stručnjaci.

Takođe, kada su kolica zatvorena ne možete videti dete, a od zvukova u okolini teško možete čuti disanje ili plač. Svakako ade dete dehidrira ono će biti malaksalo i neće imati dovoljno snage za plač, upozoravaju lekari. ako je dete

Kada su kolica prekrivena, ne možete videti dijete i samim time će vam duže trebati da primetite da detetu nije dobro. Kasna reakcija može biti vrlo problematična, pogotovo leti.

Simptomi dehidracije kod male djece

-Uspavanost (kod malih beba)
-Malaksalost, pogotovo ako dete nema snage u rukama i nogama
-Razdražljivost
-Suva koža
-Mali broj mokrih pelena
-Koncentrisana, tamna mokraća
-Uvučena fontanela (mekana tačka na glavici)

Simptomi pregrejavanja i toplotne iscrpljenosti kod dece

-Uspavanost
-Razdražljivost
-Vlažna koža
-Bledilo
-Suva usta, oči i/ili koža
-Brzo, plitko disanje
-Znojenje
-Malaksalost (dete je umorno i bez snage, slabije reaguje na vas i na nadražaje)
-Velika žeđ
-Povraćanje


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: