Podeli vest

U okviru sabora “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno”, danas je 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske u centru Beogradu odigralo srpsko kolo Moravac.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug

Više od 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske prodefilovalo je ulicama Beograda i zaigralo srpsko kolo na Trgu republike, na Centralnoj manifestaciji sabora “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska zajedno” na Trgu republike.

Na desetine srpskih zastava i brojni transparenti podrške zavijorilo se na ispunjenom Trgu republike, gde su se prisutnima obratili predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik. Skupu na kome su izvedene himne Srbije “Bože pravde” i Republike Srpske “Moja republike”, prisustovali su i patrijarh srpski Porfirije, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i brojnih ministri, poslanici i državni predstavnici.

Defile folkloraša iz Republike Srpske iz 20 kulturno-umetničkih društava, krenuo je od platoa ispred Skupštine grada Beograda. Par stotina metara dugačak defile je preko Terazija stigao do Knez Mihailove ulice, na čijem ulazu su učesnike brojni Beograđani pozdravili burnim apaluzima. Kod fontane na Tegu republike, KUD-ovi iz Republike Srpske su se susreli da defileom  30 KUD-ova iz Srbije, koji su bili pošli sa platoa na Kalemegdanu i kretali se kroz Knez Mihailovu ulicu.

Članovi KUD-ova iz Srbije i Srpske, odeveni u raznorodne narodne nošnje, od onih iz Bosanske krajine do Šumadije, zaplesali su moravsko kolo ispred velike pozornice na platou Trga republike, gde su ih aplauzima pozdravili Beograđani. Na pozornici je “Zdravicu” pesnika Ljubivoja Ršumovića govorila prvakinja Narodnog pozorišta RS Dana Poletan, a “Misli o otadžbini” Petra Kočića glumac Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojša Kundačina. Numeru “Srpske zemlje” izveli su Milica Dosković i Marko Kačarević, a skup se završio puštanjem pesme “Ovo je Srbija” i naletom pet aviona mig-29 Vojske Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: